Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: stimuleert soja de borstgroei?

stimuleert-soja-borstgroei.jpg

Er bestaan een hoop mythes over eten. Zo zou je van chocolade puistjes krijgen, van wortels beter gaan zien en stimuleert soja je borstgroei. Maar laat de pakken sojamelk nog maar heel even in het schap staan. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoeff zochten namelijk voor je uit of dit een feit of fabeltje is. 

Ook zou soja effect hebben op overgangsklachten. 

Stimuleert soja de borstgroei?

Omdat er zoveel mythes rondom onze voeding bestaan onderzochten gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoeff in hun boek Kusje erop? de waarheid achter maar liefst 70 gezondheidsmythes. Bijvoorbeeld of je van kou echt verkouden kunt worden, aambeienzalf werkt tegen wallen en of een bruin ei gezonder is dan een wit ei. En zo kwam ook de vraag aan bod of soja de borstgroei stimuleert. Dat hier een verband tussen zou zijn komt doordat soja een soort plantaardig oestrogeen, namelijk fyto-oestrogeen, bevat. En oestrogenen zijn weer onderdeel van steroïdhormonen, ook wel bekend als ‘vrouwelijke hormonen’. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, waaronder borstgroei. 

Toch betekent dat helaas niet dat we de heilige graal voor grotere borsten hebben gevonden, want hoewel de molecuulstructuur lijkt op die van oestrogenen en deze zich ook kunnen binden aan oestrogeenreceptroren in ons lichaam is het volgens Trudy Voortman, voedingswetenschapper aan het Erasmus MC een fabeltje dat soja je borstgroei stimuleert. Dat komt omdat het fyto-oestrogeen veel zwakker is dan het hormoon zelf. 

Effect op de overgang

Hoewel het op je borstgroei dus bar weinig effect zal hebben, kan het fyto-oestrogeen vrouwen in de overgang wel helpen. Zo zouden vrouwen die fyto-oestrogeen supplementen slikken in de overgang 1,3 opvliegers minder per dag hebben. Als je liever geen supplementen slikt, maar het met voeding wil doen zal je een stuk meer soja moeten innemen. In voeding is de hoeveelheid fyto-oestrogeen namelijk een stuk kleiner. 

Lees ook: Wat is soja-intolerantie en wat kun je ertegen doen?

Kans op prostaatkanker kleiner 

Ook mannen hoeven de soja dus niet te laten staan uit angst dat hun borstgroei wordt gestimuleerd. En ook hun testosteron wordt hierdoor niet aangetast. Volgens Voortman zouden er zelfs enige aanwijzingen zijn dat het eten van soja mannen kan beschermen tegen prostaatkanker. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | 24Kitchen
Beeld | Getty Images

Ook interessant