null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Stijgt je lichaamstemperatuur? Dit kunnen zeven oorzaken zijn

Koorts - wanneer je lichaamstemperatuur aanhoudend boven de 38 graden is - is meestal het gevolg van een griepje of zware verkoudheid. Maar koorts kan ook door een aantal andere dingen worden veroorzaakt.

We zetten de oorzaken voor je op een rij.

Oorzaken koorts

Normaal gesproken schommelt onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden. Het is heel normaal dat deze ’s ochtends wat lager is dan aan het begin van de avond. Maar wanneer je lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt is dat een teken van je lichaam om het rustiger aan te doen. Dit kunnen oorzaken zijn van die plotselinge stijging van je lichaamstemperatuur:

1. Infecties en ontstekingen

Koorts is één van de belangrijkste symptomen wanneer je besmet bent geraakt met een virusinfectie. Wanneer je immuunsysteem te maken krijgt met een bedreiging, in de vorm van een bacterie of virus, komt er een stofje genaamd pyrogeen vrij in de bloedbaan. Wanneer deze stof vervolgens in je hersenen terecht komt, geeft je brein een signaal af dat je lichaamstemperatuur omhoog moet. Op die manier probeert je afweersysteem de bacteriën en virussen te doden. Wanneer het lichaam het virus heeft bestreden, gaat de lichaamstemperatuur automatisch weer omlaag. Bepaalde ontstekingsaandoeningen, zoals reumatische artritis en lupus, kunnen om die reden ook de veroorzakers zijn van koorts. Deze ontstekingen zorgen voor dezelfde lichamelijke reactie als bij een virus.

2. Oververhitting

Het lichaam is onder normale omstandigheden heel goed in staat om de interne thermometer stabiel te houden. Wanneer je je bijvoorbeeld in een warme ruimte bevindt of heel hard gaat sporten, koelt je lichaam zichzelf af door middel van zweet. Toch kan het soms gebeuren dat het lichaam niet meer in staat is om zichzelf te koelen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten in hoge temperaturen en te weinig drinkt. Wanneer je lichaam niet meer in staat is te koelen, zal je lichaamstemperatuur blijven stijgen met een levensbedreigende hitteberoerte tot gevolg.

3. Vaccinaties

Ook inentingen tegen bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld de griepprik, kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk last hebt van koorts. Deze vaccinaties brengen je lichaam voorzichtig in contact met het virus, zodat een latere infectie kan worden voorkomen. Je lijf reageert echter wel op het virus - in veel mildere vorm - en zal dus net als bij een echte virusinfectie zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur.

4. Bepaalde medicijnen

Veel medicijnen, zoals antibiotica en anti-malariamiddelen, kunnen zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Zeker wanneer je deze medicijnen voor het eerst slikt, is het daarom verstandig om de reactie van je lichaam goed in de gaten te houden. Deze vorm van koorts ontstaat vaak binnen een week nadat je met de medicatie bent gestart en verdwijnt weer zodra je met de medicijnen stopt.

5. Bloedproppen

Ook een bloedprop kan koorts veroorzaken. Wanneer de koorts samengaat met pijn, zwelling, roodheid op de benen en en kortademigheid kan dit een teken zijn van een bloedprop. Neem in dat geval altijd contact op met een arts.

6. Recente operatie

Een hoge lichaamstemperatuur is ook veelvoorkomend bij een recente operatie. Deze verhoging, die ook wel postoperatieve koorts wordt genoemd, komt vooral voor bij mensen die een operatie aan hun borst of buik hebben gehad. "Het lichaam produceert dan ontstekingsproteïnen als reactie op de chirurgische ingreep", zegt de Londense arts Laurence Gerlis. "Het lichaam reageert dan door een verhoogde lichaamstemperatuur gedurende de eerste paar dagen na de operatie." In de meeste gevallen lost dit vanzelf op. Koorts kan ook een bijwerking van anesthesie zijn, hoewel dat zeldzamer is. Dit wordt kwaadaardige hyperthermie genoemd en is vaak erfelijk. Deze aandoening kan dodelijk zijn wanneer het niet op tijd wordt behandeld met medicatie.

Lees ook

Griepje of verkoudheid? Dit zijn de 5 grote verschillen

7. Recente vakantie

Afhankelijk van het reisgebied kan een stijging van de lichaamstemperatuur toegeschreven worden aan tropische bacteriën die niet vaak voorkomen in ontwikkelde landen. Wanneer je dus vlak na een vakantie naar een verre bestemming last krijgt van koorts, is het verstandig om je recente reiservaring te bespreken.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden