Opvallend veel mensen met ‘winters’ RS-virus: dit is belangrijk om erover te weten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Stijgende besmettingen van het RS-virus: dit is belangrijk om erover te weten

Kinderziekenhuizen in Duitsland en België krijgen het steeds drukker door de snelle toename van het aantal kinderpatiënten met het RS-virus. In Nederland is de situatie nog niet zo nijpend, maar de aantallen nemen wel toe.

Elk jaar slaat het zeer besmettelijke RS-virus weer toe. Vooral baby’s en kinderen kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook voor ouderen is het gevaarlijk.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus staat voor het respiratoir syncytieel virus, en is de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid bij kinderen. Veel kinderen krijgen dit virus voor hun eerste levensjaar. Voor veel kinderen is het onschuldig en gaat het binnen korte tijd over, maar het kan bij jonge baby’s en kinderen met onderliggende aandoeningen ernstig verlopen. Ze worden dan erg benauwd en kunnen bijvoorbeeld een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen. Dan kan een ziekenhuisopname soms nodig zijn.

Maar hoewel er meestal gesproken wordt over het RS-virus bij kinderen, zijn zij zeker niet de enige die ziek worden van dit virus. Ook bij ouderen met een zwakke gezondheid is het een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties, die kunnen leiden tot complicaties als een longontsteking.

Symptomen van het RS-virus

Net als veel andere verkoudheidsvirussen, wordt het RS-virus verspreid door kleine druppeltjes die in de lucht komen na niezen en hoesten. Ook kun je het krijgen wanneer je deze aan je handen krijgt, en daarmee je neus, ogen of mond aanraakt. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen varieert van twee tot acht dagen. Maar aan welke symptomen kun je het RS-virus dan herkennen? De meest voorkomende klachten zijn een verkoudheid en hoesten. Soms zijn de klachten echter erger, dan kun je denken aan onder andere (ernstige) benauwdheid, koorts en longontsteking. Andere symptomen zijn:

  • Koorts
  • Piepende ademhaling
  • Een snelle ademhaling
  • Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
  • De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
  • Drinken lukt niet goed
  • Soms opeens een paar seconden niet ademen
  • De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
  • Sufheid: de baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken
  • Oorontsteking.

België en Duitsland

In België en Duitsland wordt de situatie op dit moment ‘catastrofaal’ genoemd. In Duitsland zijn er op dit moment minder dan 100 IC-bedden voor kinderen vrij. Als de situatie verslechterd, kan het zijn dat er een tekort aan personeel ontstaat. Ook in België ontstaan er al problemen: in drie ziekenhuizen in Brussel waren al geen bedden meer beschikbaar.

In Nederland kan het door dit virus drukker worden in het ziekenhuis, maar dit is nog wel te overzien, vertelt kinderarts Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde aan RTL Nieuws.

Bron | RIVM, Longfonds, RTL Nieuws

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden