Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Stem kwijt? Dit kun je doen tegen heesheid

vrouw-stem-kwijt-heesheid.jpg

Of je nou de hele avond veel te hard hebt mee geschreeuwd met de muziek, last hebt van een keelontsteking of op een andere manier je stem kwijt bent geraakt: heesheid kan behoorlijk vervelend zijn. Hier bestaan namelijk geen medicijnen voor en het zal dus vanzelf over moeten gaan. Al kun je jezelf daar wel een handje bij helpen. 

Ben je al voor langere tijd je stem kwijt? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts.

Hoe raak je je stem kwijt?

De meest voorkomende oorzaken voor het kwijtraken van je stem zijn een keelontsteking of het verkeerd gebruiken van je stem, bijvoorbeeld als je veel fluistert, je keel schraapt, kucht, schreeuwt of gilt. Maar ook wanneer je je stem veel gebruikt, bijvoorbeeld als je zangeres, leerkracht of telefonist bent, loop je meer kans op heesheid. Je kunt met bovenstaande je stembanden irriteren, waardoor er een zwelling kan ontstaan. Daarnaast kunnen ook emoties, spanning en stress druk op de spieren in je strottenhoofd uitoefenen, waardoor je je stem kwijt kunt raken. Als laatste kan hevige heesheid ontstaan door roken. Dit tast namelijk je stembanden aan. 

Minder vaak voorkomende oorzaken

Maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Je kunt je stem namelijk ook kwijt raken, doordat je een poliep of knobbeltje op je stembanden hebt, last hebt van astma of een allergie, door een verslapping van je keelspieren bij ouderdom, brandend maagzuur dat de stembanden beschadigt, bepaalde medicijnen of bij een keel- of halsoperatie. Gelukkig zijn dit oorzaken die een stuk minder vaak voorkomen. En hoewel je stem kwijt zijn of heel hees klinken af en toe een uitdaging kan zijn en vermoeiend kan voelen, kan het in de meeste gevallen gelukkig geen kwaad. 

Wat te doen tegen heesheid? 

Wanneer je last hebt van heesheid of zelfs je stem helemaal kwijt bent, kun je het beste zo min mogelijk praten. Geef je stem zoveel mogelijk rust. Als er haast geen geluid meer uitkomt, dan voelt het misschien logisch om te fluisteren, maar hiermee beschadig je je stembanden juist meer. Net als wanneer je probeert te schreeuwen om jezelf toch verstaanbaar te maken. Probeer, als je echt iets moet zeggen, rustig en op normaal geluidsniveau te spreken. Ook kun je het beste proberen om kuchen en hoesten te vermijden, dit kan de stembanden irriteren. Adem zoveel mogelijk door je neus, zodat het slijmvlies in je keel minder uitdroogt en ga, voor tijdelijke verlichting, eens een keer flink stomen. Ben je een roker? Stop dan met roken en vermijd rokerige ruimtes. 

Lees ook: Vaak last van een ‘brok’ in je keel? Dan kun je dít maar beter niet doen

Drinken

Wil je je stem nog een extra handje helpen? Probeer dan de kruiden kamille en salie, deze verzachten je keel. Daarnaast is het ook goed voor je stembanden en keel om ‘m te smeren. Drink dus voldoende, maar niet te hete of te koude dranken. Vermijd koffie of drink er water bij, want koffie droogt je keel juist uit. Pas ook op met zoete honing, dit kan zorgen voor maagzuur en dat kan je stembanden juist meer beschadigen.

Naar de huisarts  

In de meeste gevallen herstelt je stem vanzelf weer. Wanneer je heesheid is ontstaan door een verkoudheid, zul je gemiddeld tussen de vier en veertien dagen moeten wachten. Ben je je stem kwijt door een keelontsteking? Dan kan dit ongeveer drie weken in beslag nemen. In de volgende gevallen is het verstandig om wel aan de bel te trekken bij de huisarts: 

  • Als je denkt dat de heesheid komt door medicatie
  • Als je zes weken hees bent en de adviezen niet helpen
  • Als je zes weken hees bent zonder aanleiding

Daarnaast loop je op latere leeftijd, bij veel roken en hevig alcoholgebruik meer risico op keelkanker. Neem daarom contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als je ouder bent dan 50 jaar en al drie weken hees bent 
  • Als je drie weken hees bent en veel alcohol drinkt
  • Als je drie weken hees bent en (veel) rookt

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Thuisarts, Etos, Gezondidee, Multimag
Beeld | iStock


Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant