Man zit ziek op de bank en krijgt een kus op zijn voorhoofd van zijn vrouw. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stellen mannen zich aan tijdens een griepje, of zijn ze echt zieker? Zó zit dat

De winter kruipt langzaam dichterbij en dat betekent dat we aan het begin staan van een tijd waarin iedereen verkouden wordt of last krijgt van een griepje. Dat houdt ook in dat griep en virussen weer de kop opsteken. Maar worden mannen echt zieker dan vrouwen?

Mannen lijken veel hulpbehoevender dan vrouwen als ze ziek zijn. De griep die bij mannen voorkomt gaat bijna altijd gepaard met een hoop gezucht en geklaag. Zijn mannen inderdaad kleinzeriger en stellen ze zich gewoon aan of is er iets anders aan de hand waardoor ze meer last hebben van hun griep of verkoudheid dan vrouwen?

Uit een onderzoek van Holloway University of London blijkt dat dat laatste het geval is. Sommige ziektes zijn door de jaren heen namelijk zo geëvolueerd, dat ze echt schadelijker zijn voor mannen. Verschillende ziektes en virussen zoals tuberculose en het papillomavirus hebben daadwerkelijk meer effect op mannen dan op vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Mannen hebben, in vergelijking met vrouwen, anderhalf keer meer kans om te overlijden aan tuberculose. Als ze geïnfecteerd zijn met het papillomavirus kunnen ze vijf keer sneller kanker krijgen en ze hebben twee keer zo veel kans op het oplopen van de ziekte van Hodgkin.

Vrouwelijke bevolking in stand houden

“Virussen evolueren op een manier die minder schadelijk is voor vrouwen in een poging om overgegeven te worden aan kinderen via de zwangerschap, geboorte of borstvoeding,” zegt onderzoeksleider Francisco Úbeda. Het virus wil juist voorkomen dat vrouwen er net zo ziek van worden als mannen om de vrouwelijke bevolking en hun voortplanting in stand te houden. De ‘mannengriep’ houdt dus niet in dat mannen zich aanstellen en het ligt ook niet aan de biologie of het mannelijke immuunsysteem. Volgens professor Biologische Wetenschap, Vincent Jansen, was het altijd al duidelijk dat mannen en vrouwen anders reageren op ziektes. “Maar dit bewijst dat virussen inmiddels zo zijn ontwikkeld dat ze de verschillende geslachten anders beïnvloeden.”

Huis-, tuin-, en keukenverkoudheid

Het is nog niet duidelijk of dit verschil ook geldt voor een standaard verkoudheid, maar je man heeft dus daadwerkelijk meer last van andere ziektes dan jij.

Bron | Nature Communications

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden