Margriet logo
Stekende pijn op je borst of benauwd? Deze symptomen kunnen wijzen op een klaplong Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stekende pijn op je borst of benauwd? Deze symptomen kunnen wijzen op een klaplong

Het kan best even schrikken zijn als je ineens erg benauwd krijgt en een heftige, stekende pijn op je borst hebt. Als je deze symptomen hebt, is de kans groot dat je een klaplong hebt.

Het belangrijkste advies bij een klaplong is om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Merk je dat je benauwd wordt en moeite krijgt met ademhalen? Bel dan 112 of laat iemand anders dit voor je doen.

Wat is een klaplong?

Bij een klaplong, ook wel een pneumothorax genoemd, is de long ingeklapt doordat er lucht in de borstkas komt. Je kunt het vergelijken met een lekke band, waarbij er lucht tussen de binnen- en buitenband komt. Bij een klaplong komt er lucht tussen het vlies dat om je longen zit (longvlies) en het vlies dat om je borstkas zit (borstkasvlies). Normaal gesproken zitten deze dicht tegen elkaar, waardoor er alleen een klein beetje vocht tussen zit. Als er een lek in het longvlies ontstaat, komt er ook lucht in de ruimte tussen de twee vliezen, waardoor deze van elkaar los raken. De long kan dan inklappen: dit wordt een klaplong genoemd. Als dit gebeurt, kun je met één van de twee longen niet meer goed ademen.

De symptomen van een klaplong

Over het algemeen is een klaplong vrij duidelijk te herkennen: je krijgt last van benauwdheid en een heftige, stekende pijn op de borst. Die pijn wordt vaak erger op het moment dat je ademt. Ook kun je meestal niet diep zuchten bij een klaplong. Herken je deze drie symptomen? Dan is de kans dat je een klaplong hebt groot, en is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts.

Ook dit zijn symptomen die je kunt krijgen bij een klaplong:

  • Pijn in je nek of in een schouder
  • Kuchen of hoesten
  • Angst of paniek, met name omdat je niet (goed) kunt ademen
  • Bleekheid en zweten

In sommige gevallen zijn er geen symptomen bij een klaplong. De mate van klachten is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid lucht die zich tussen de twee vliezen bevindt. Hoe meer lucht hiertussen komt, hoe erger de klachten zijn.

Oorzaak van een klaplong

Niet in alle gevallen is duidelijk wat de oorzaak van een klaplong met de bijbehorende symptomen is. Als dat niet duidelijk is, gaat het om een spontane klaplong of een klaplong zonder aanleiding. Deze ontstaat vaak doordat de longen zwakker zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking, afwijking of een longziekte. Die kunnen zorgen voor een zwakke plek in de longblaasjes, waardoor een klaplong ineens kan ontstaan. Een hoogte- of drukverschil kan voor scheurtjes in die zwakke plek zorgen.

Je kunt ook een klaplong met aanleiding krijgen. In dit geval is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de klaplong. Denk aan een operatie of een ongeluk. Er zijn ook vormen van een klaplong die soms voorkomen, zoals een spanningsklaplong, een endometriose-klaplong of een klaplong door de zeldzame aandoening Birt-Hogg-Dubé syndroom. Er zijn ook een aantal factoren die de kans op een klaplong vergroten:

  • Roken
  • Drukverschillen, deze ontstaan bijvoorbeeld door vliegen of duiken
  • Erfelijkheid, een klaplong komt vaker voor in de familie
  • Verzwakte longblaasjes, bijvoorbeeld door astma of COPD
  • Je leeftijd en geslacht: lange, magere mannen tussen de 20 en 40 jaar hebben een hogere kans op een klaplong
  • Beademing in het ziekenhuis

Ook als je al eerder een klaplong gehad hebt, is de kans groot dat je het nog een keer krijgt.

Een klaplong behandelen

Het liefst ben je zo snel mogelijk weer van een klaplong af, maar helaas is de werkelijkheid anders. Het beste medicijn is namelijk rust nemen. Zeker als je long nog niet heel ver ingeklapt is, kan je lichaam met voldoende rust zelf voor de genezing zorgen. Wel kun je bij je (huis)arts vragen om pijnstillers als je veel last hebt van de pijn. In sommige gevallen wordt ook gekozen voor een behandeling met extra zuurstof, zodat je longen zo snel mogelijk weer hun goede vorm aannemen.

Als je long ver ingeklapt is, ziet de behandeling er anders uit. Rust is dan niet per definitie voldoende voor herstel, en dus kan de arts een plastic buisje via je borst aanbrengen, ook wel een drain genoemd. Dit buisje zorgt ervoor dat lucht en vloeistof afgevoerd wordt, waarna het lek in de vliezen kan herstellen. Als het lek niet vanzelf overgaat, kan ervoor gekozen worden om de longen als het ware aan elkaar te plakken in een pleurodese. Ook hiervoor wordt de drain gebruikt, in combinatie met steriele talkpoeder. Dat laatste wordt gebruikt om de longvliezen aan elkaar te plakken.

Een operatie bij een klaplong

Meestal helpt een van de behandelmethoden hierboven, maar het kan gebeuren dat het lek niet dicht. In dat geval kan een arts ervoor kiezen om over te gaan tot een operatie om het lek te dichten. Bij deze kleine ingreep ontstaat geen groot litteken. Als de arts denkt dat je een grote kans loopt om nog een keer een klaplong te krijgen, kan het longvlies in de borstkas opgeruwd worden. Het doel hiervan is dat de longvliezen aan elkaar gaan kleven, waardoor de kans op een nieuwe klaplong klein is.

Bron | Longfonds, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden