null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stekende pijn in je bil? Dit wil je weten over het piriformis syndroom

Pijn in je bil en heup kan allerlei redenen hebben. Een versleten heup, een hernia, een verrekte spier, maar ook het piriformis syndroom kan de oorzaak zijn van die vervelende klachten. We vertellen je wat het piriformis syndroom is en hoe het ontstaat.

En ook niet onbelangrijk: wat je kunt doen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

Het piriformis syndroom

Het piriformis syndroom wordt veroorzaakt door een spier en zenuw die eigenlijk met elkaar in de knoop komen. Het gaat om de musculus piriformis - de piriformis-spier dus - en de nervus ischiadicus, de grote heupzenuw. Vandaar ook de naam piriformis syndroom. Die grote heupzenuw is de grootste zenuw die we hebben en loopt vanuit je wervelkolom via je onderrug, heup en bil naar de achterkant van het been. Daar vertakt de zenuw in allerlei kleine zenuwtjes, die eindigen in de voet. Ergens rondom je bil komt die grote heupzenuw langs de piriformis-spier. Die spier is heel belangrijk: hij is essentieel bij het bewegen van je heupgewricht en dijbeen. Dankzij deze spier kun je lopen, simpel gezegd. Gaat het kruisen tussen de piriformis-spier en de grote heupzenuw niet goed en ontstaat er daardoor irritatie van de zenuw, dan spreken we van het piriformis syndroom.

Oorzaken

Het piriformis syndroom ontstaat dus als het passeren tussen de piriformis-spier en de grote heupzenuw niet verloopt zoals het zou moeten. Daardoor raakt de zenuw in de knel en ontstaan er nare pijnklachten. Meestal komt dat door een verdikking, verkorting of te hoge spanning op de spier, waardoor deze te strak komt te staan. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting, een ongeluk of een verkeerde houding. Ook komt het weleens voor na een operatie waarbij de heup vervangen wordt door een kunstheup, bijvoorbeeld bij artrose. Ook een verkeerde anatomische aanleg waarbij de zenuw verkeerd langs de spier loopt, kan de oorzaak zijn. Vrouwen lopen meer kans op het piriformis syndroom, vooral tijdens en na een zwangerschap of als ze overgewicht hebben.

Symptomen van het piriformis syndroom

Afhankelijk van hoe ernstig en op welke manier de zenuw en de spier in de knoop raken, kan de ernst van de symptomen verschillen. Vaak is er sprake van deze symptomen bij het piriformis syndroom:

  • Pijn in de bil, vaak diep van binnen. Dit is het meest voorkomende symptoom dat vaak het eerste teken is van deze aandoening.
  • Pijn wanneer je in het midden van de bil drukt.
  • Uitstralende pijn aan de heup of de achterkant van de bil.
  • Na lang zitten, lopen of rennen zijn de klachten erger; ze nemen juist af na langere tijd liggen.

Aan de hand van deze symptomen en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Soms is een aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een zenuwgeleidingsonderzoek, MRI of CT-scan. De symptomen kunnen lijken op die van een hernia, waardoor soms een misdiagnose gesteld wordt.

Behandeling van piriformis syndroom

Hoe de behandeling van het piriformis syndroom eruit ziet, hangt enigszins af van de oorzaak van de klachten. Vaak is fysiotherapie de eerste behandeling die voorgeschreven wordt. Daarbij wordt met speciale oefeningen geprobeerd de piriformis-spier wat op te rekken, zodat het de grote heupzenuw niet langer blokkeert. Ook worden de overige spieren in de bil-, heup- en bekkenregio sterker gemaakt, zodat de houding verbetert. Vaak wordt dit ondersteund met pijnstillers zoals paracetamol of (pijn)medicatie met een ontstekingsremmende werking.

Werkt dat niet voldoende, dan kan het soms nodig zijn om een speciale pijnblokkade toe te brengen. Daarbij worden de prikkels van de spier gestopt, waardoor de klachten afnemen. In uitzonderlijke gevallen kan een botoxinjectie in de spier gebruikt worden om deze spier helemaal stil te leggen tegen de symptomen. Meestal zijn pijnstillers en fysiotherapie echter voldoende bij de behandeling van het piriformis syndroom.

Bron | Max Vandaag, Academisch Pijn Centrum Nijmegen, ASZ

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden