Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Steelwrat op je huid gespot? Dit is wat je erover wilt weten

steelwrat-op-je-huid-gespot-dit-is-wat-je-erover-wilt-weten.jpg

Fibromen, wild vlees, steelwrat; het zijn allemaal benamingen voor goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Behalve dat ze goedaardig zijn, kunnen ze je toch flink in de weg zitten.

Daarom vind je hier alles over steelwratjes, hoe je ze herkent en wat je er eventueel tegen kunt doen.

Hoe ontstaat een steelwrat?

Fibromen komen bij zo’n 25 procent van de bevolking voor. Er zijn eigenlijk twee soorten fibromen te onderscheiden: harde en weke fibromen. De weke variant (fibroma molle) bevindt zich vaak in de hals, onder de oksel, onder de borsten, de liezen of op het bewegende ooglid. Een harde steelwrat (fibroma pendulans) komt minder vaak voor, maar zit voornamelijk op armen of benen en voelt aan als een klein, hard schijfje. Hoe steelwratten ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar er wordt wel een relatie gelegd met overgewicht en hormonen. Bij vrouwen ontstaan de bultjes vaak na de overgang.

Hoe herken je er een?

Een steelwrat is te herkennen aan de huidkleurige of lichtbruine kleur van het wratje. Het is een loszittend elastisch aanhangsel aan de huid, van ongeveer 2 tot 5 mm groot. Vandaar de naam steelwrat, alsof het wratje aan een steeltje vastzit aan de huid. In de loop der jaren neemt het aantal steelwratten op de huid vaak toe en dat kan door patiënten soms als vervelend worden ervaren. Dit kan komen door de plaats op het lichaam waar het wratje zit, of doordat het plekje jeukt. steelwrat

Kun je steelwratten voorkomen?

Steelwratten komen vaak voor op het moment dat men ouder wordt. Vrouwen lijken er bijvoorbeeld meer mee te maken te krijgen na de menopauze. Sommige mensen hebben er een aantal verspreid over het lichaam, waarbij anderen ze in grote getallen over het hele lichaam hebben. De schuring van kleding op de huid kan het ontstaan van de fibromen in de hand werken, maar ook glucosetolerantie kan een reden van de wratjes zijn.

Hoe kom je van fibromen af?

We noemen de vlezige aanhangsels wratjes, maar ze zijn gelukkig niet besmettelijk of gevaarlijk. Mocht je er geen last van hebben, dan is het niet noodzakelijk om de wratjes te laten verwijderen. Wil je, bijvoorbeeld vanwege cosmetische redenen, toch graag dat ze verdwijnen? Je kunt ze eenvoudig laten verwijderen door middel van lasertherapie.

Bron | Mediskincare, Huidtherapie
Beeld | iStock

Ook interessant