null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Steeds vaker tekort aan medicijnen in Nederland

Het tekort aan medicijnen in Nederland is het afgelopen jaar met 5% toegenomen, dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het afgelopen jaar kwam het 769 keer voor dat een medicijn tijdelijk of helemaal niet meer leverbaar was.

Volgens Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie voor apothekers is het dweilen met de kraan open. “Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief.”

In 2018 waren er onder andere tekorten voor de anticonceptiepil en het medicijn levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Ook was er een tekort aan oogpreparaten en antibiotica.

Meerdere oorzaken medicijntekort

Het tekort aan de medicijnen heeft volgens Merit Boersma van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen meerdere oorzaken. Volgens Boersma is het productieproces van de medicijnen heel kwetsbaar. Als er tijdens het proces iets mis gaat, zijn de medicijnen tijdelijk niet leverbaar. Daarnaast wordt het probleem in Nederland versterkt door het inkoopbeleid van verzekeraars.

"Als er meerdere geneesmiddelen zijn met dezelfde werkzame stof, mag de verzekeraar bepalen welke hij vergoedt. Dat is vrijwel altijd de goedkoopste variant", vertelt Boersma.

Weinig voorraad niet vergoede medicijnen

Van de medicijnen die niet vergoed worden is er nauwelijks voorraad, die worden immers niet veel verkocht. "Als er dus iets misgaat bij het produceren van het goedkoopste medicijn, of bij toenemende vraag, is het moeilijk om over te stappen naar een ander middel. Daardoor zijn de tekorten soms moeilijk op te vangen”, aldus Boersma.

Nederland vaker tekort dan rest Europa

Uit onderzoek blijkt dat Nederland daardoor meer tekorten heeft dan andere landen in Europa. Dat hangt samen met lage prijzen voor geneesmiddelen, een kleine markt en een hoog gebruik van merkloze medicijnen.

Bron | RTL nieuws

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietANP XTRA
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden