null Beeld

‘Steeds meer mensen worden voor een tweede keer ziek door corona’

Het komt steeds vaker voor dat mensen voor een tweede keer ziek worden door SARS- CoV-2, het coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. Zo’n tweede infectie kan milder verlopen, maar soms ook juist veel heftiger, zo meldt de NOS.

Eerder werd er nog gedacht dat zo’n herbesmetting

eigenlijk bijna nooit voorkomt, maar dat blijkt dus niet helemaal te kloppen.

Voor een tweede keer ziek door corona

Om erachter te kunnen komen of iemand voor de tweede keer ziek is door het coronavirus, heb j een genetisch profiel nodig van het virus waarmee de patiënt besmet is. Dit profiel moet vervolgens vergeleken worden met het profiel van het virus dat de eerste infectie veroorzaakte. Hier zit een probleem: dit genetische onderzoek is namelijk tijdens de eerste golf niet zo vaak gedaan. En de monsters die toen wél zijn afgenomen, zijn lang niet altijd bewaard. Ook nu wordt maar bij weinig patiënten een genetisch profiel van het virus gemaakt. Toch zijn wetenschappers er inmiddels van overtuigd dat herinfecties geen uitzonderingen zijn.

Lees ook: Longartsen zien opvallend weinig astmapatiënten met coronavirus op ic belanden

Voorbeeld van patiënt

Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC, noemt bij de NOS een voorbeeld van een bloeddonor die voor de tweede keer besmet raakte. Deze patiënt had na de eerste infectie geen neutraliserende antistoffen opgebouwd en bleef daardoor vatbaar voor het coronavirus. “We zien dat ernstig zieke Covid-19-patiënten een heel sterke afweer hebben tegen de seizoenscoronavirussen, de verkoudheidsvirussen die er elk jaar zijn. Die mensen lijken dan onvoldoende in staat om afweer op te bouwen tegen SARS-CoV-2. Misschien dat daar de verklaring zit”, aldus Koopmans.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden