Steeds meer mensen krijgen schurft: zo herken je de symptomen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Steeds meer mensen krijgen schurft: zo herken je de symptomen

Het aantal besmettingen met schurft is de afgelopen jaren flink toegenomen. In de afgelopen maand steeg het percentage patiënten met schurft zelfs tot een recordhoogte in Nederland. Vooral jongvolwassenen hebben hier last van. Een vervelende ziekte, want zonder de juiste aanpak zal dat aantal alleen maar verder oplopen. Hoe kun je de symptomen precies herkennen?

De afgelopen jaren is er een explosieve toename in het aantal mensen met schurft. Nivel, een onderzoeksinstituut dat meldingen van huisartsen over schurft bijhoudt, laat weten dat het aantal besmettingen in een paar jaar tijd meer dan verdrievoudigd is. In 2014 kwamen 4 op de 100.000 mensen met schurft bij de huisarts. Dit jaar zijn dat al 14 op de 100.000 mensen. Schurft komt nu vooral voor bij jongeren, bijvoorbeeld in studentenhuizen. Toch maakt Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie, zich zorgen over de rest van de bevolking: “Als er niet een systematische aanpak tegen komt, gaat het echt verkeerd en zullen de aantallen alleen maar oplopen”, vertelt hij tegen het AD. Hoe vaak schurft écht voorkomt, is lastig te zeggen, omdat studenten vaak geen huisarts hebben of daar niet heengaan.

Wat is schurft eigenlijk?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidziekte en ontstaat door schurftmijten. Dat zijn heel kleine beestjes – een soort spinnetjes – die met het blote oog niet goed te zien zijn. Schurftmijten graven gangetjes van ongeveer één centimeter in de huid en leggen daar eitjes in. De beestjes verspreiden zich razendsnel, want na drie dagen komen de eitjes ongeveer uit. De nieuwe schurftmijten kruipen door de gangetjes en leggen na twee weken ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Je kunt besmet raken met schurft als je langer dan vijftien minuten (lichamelijk) contact hebt met een besmet persoon. Dat kan bijvoorbeeld als je samen in één bed slaapt, als je iemand met schurft verzorgt of wanneer je kleding van een besmet persoon draagt. De kans op schurft is groter als iemand zich niet elke dag kan wassen of vaak vieze kleding draagt, maar ook als je erg verzwakt bent of naar een gebied reist waar veel besmettingen zijn.

Symptomen van schurft

Schurft kan enorm vervelend zijn. De klachten ontstaan meestal binnen twee tot zes weken na de besmetting. Je kunt dus al besmet zijn zonder dat je het zelf doorhebt. Het bekendste symptoom van schurft is heftige jeuk die steeds erger wordt, vooral ’s nachts of als het warm is. Deze jeuk ontstaat doordat je lichaam reageert op de poep van de schurftmijten. Andere symptomen zijn:

  • Schilferende gangetjes in de huid (rode streepjes)
  • Blaasjes of rode bultjes, vooral tussen de vingers, tenen en aan de polsen. Soms ook in oksels, liezen, tepels (bij vrouwen), bij het geslachtsdeel (mannen), op voeten en enkels.

Je kunt ook besmet raken als je al eens schurft hebt gehad. Dan ontstaat de jeuk meestal binnen een paar dagen al.

Behandeling van schurft

Er bestaat geen inenting of medicijn om schurft te voorkomen, maar je kunt het wel goed behandelen. Om ervan af te komen, gebruik je tabletten of crème. Ook mensen met wie je lichamelijk contact hebt gehad, moeten dit gebruiken. Na één tot twee weken herhaal je de behandeling. Voor mensen die met jou in contact zijn geweest, is zo’n tweede behandeling niet nodig. Het is belangrijk dat je na de behandeling een schone handdoek en schone kleding draagt. Was alle kleding, beddengoed en handdoeken die je de afgelopen dagen gebruikt hebt op zestig graden. Twaalf uur na de behandeling ben je niet meer besmettelijk. De jeuk kan nog twee weken aanhouden, de gangetjes en plekjes zullen na twee tot zes weken verdwijnen.

Bron | RIVM, Thuisarts

Maike AbmaGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden