null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds meer mensen gevaccineerd: wanneer bereiken we groepsimmuniteit?

In Nederland zijn inmiddels al meer dan 1 miljoen mensen gevaccineerd. Daarnaast heeft een deel van de mensen het coronavirus ook al een keer gehad. Komen we daardoor al dichter bij het bereiken van die groepsimmuniteit en is het einde van de coronacrisis in zicht? Of moeten we toch nog iets meer geduld hebben? 

Hierdoor is het zo lastig om die groepsimmuniteit te bereiken.

Groepsimmuniteit bereiken

Al sinds vorig jaar wordt er gesproken over het bereiken van groepsimmuniteit. Dat is het punt waarop genoeg mensen immuun zijn voor het virus, waardoor het zich niet meer onder de bevolking kan verspreiden. Ook de mensen die niet immuun zijn voor het virus worden in dit geval beschermd door alle mensen die wel immuun zijn. Maar hoeveel mensen moeten er dan immuun zijn voor het virus om die groepsimmuniteit te bereiken?

Vorig jaar stelde onder andere RIVM-directeur Jaap van Dissel dat dit 50 tot 60 procent van de bevolking moest zijn. Maar uit een recente schatting die The New York Times deze week publiceerde gaat het inmiddels om 70 tot 90 procent.

Afhankelijk van de maatregelen

De exacte drempel voor de groepsimmuniteit wisselt dus. Hoogleraar Ger Rijkers legde eerder aan RTL Nieuws uit dat dat percentage vaststellen koffiedik kijken is. Het zou ook 60 procent kunnen zijn, maar dit hangt af van de coronamaatregelen. Als we bijvoorbeeld van alle regels afstappen of juist de basisregels in stand houden zou dat ook invloed kunnen hebben op de mate van groepsimmuniteit.

In ieder geval bereiken we de groepsimmuniteit steeds meer als meer mensen worden gevaccineerd of het coronavirus krijgen. Op dit moment wil 77 procent van de Nederlanders zich laten vaccineren, dus mogelijk is dat percentage al genoeg. Maar dat hangt weer af van het vaccinatietempo, dat in Nederland eerder nog niet heel voorspoedig verliep.

Lees ook: Zó veel ziekenhuisopnames zijn volgens het RIVM voorkomen door de lockdown

Hoe lang duurt groepsimmuniteit?

Wanneer en bij welk percentage we de groepsimmuniteit precies bereiken, is dus niet duidelijk te zeggen. Ook door de opkomst van nieuwe virusvarianten maakt dit het onmogelijk om een concrete datum te noemen. Maar mochten we die groepsimmuniteit dit jaar nog bereiken, hoe lang duurt die immuniteit dan?

Na een vaccinatie ben je in ieder geval een half jaar tegen het virus beschermd en waarschijnlijk zelfs langer. Uit een bloedonderzoek van het RIVM blijkt dat bij ruim 90 procent van de mensen met antistoffen in het bloed deze ruim zes maanden later nog steeds aanwezig waren. Mogelijk hebben 3 miljoen mensen in Nederland al corona gehad, en dat is weer gunstig voor die groepsimmuniteit.

Opnieuw besmet

Toch is er een kans dat je na een infectie of vaccinatie opnieuw besmet raakt. Volgens Jaap van Dissel is de bescherming nadat je het virus hebt gehad ten minste 85 procent en mogelijk nog meer. Ook bij een vaccinatie ben je niet 100 procent beschermd, al blijkt uit de cijfers in Israël waar het vaccinatietempo hoger ligt dat de gevaccineerden voor 93 procent beschermd zijn. Toch ben je met de opkomst van allerlei nieuwe varianten op het coronavirus ook met een vaccinatie mogelijk minder goed beschermd tegen de mutaties. Het vaccin werkt waarschijnlijk wel, maar minder goed.

Oftewel: die groepsimmuniteit bereiken is voorlopig nog best een klus. Daarom stellen sommige deskundigen dat we beter kunnen streven naar het verminderen van de ziekenhuisopnames en sterftegevallen door te vaccineren, dan volledige groepsimmuniteit te willen behalen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, The New York Times

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden