zorgen om apenpokken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Steeds meer meldingen van apenpokken: moeten we ons zorgen maken?

De apenpokken verspreiden zich steeds verder door Europa: het aantal gevallen is in twee weken verdrievoudigd. Zorgwekkend, zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en virologen. Ze spreken zelfs al over de mogelijkheid dat dit de volgende pandemie kan worden.

De WHO overweegt naar eigen zeggen om de uitbraak op te schalen naar het hoogste alarmniveau. Ze zouden het dan bestempelen als een Public Health Emergency of International Concern, door de grote zorgen die de experts van deze organisatie zich maken.

4000 besmettingen in Europa

In Europa zijn inmiddels meer dan 4000 besmettingen vastgesteld met het apenpokkenvirus; in Nederland gaat het om ongeveer 300 mensen. In eerste instantie ging het vooral om mannen die seks hebben met andere mannen, maar bij vrouwen duikt het virus nu ook vaker op. In Nederland is tot nu toe bekend dat één kind in de basisschoolleeftijd besmet is geraakt.

Symptomen van apenpokken

Mensen die besmet zijn met het apenpokkenvirus, krijgen meestal als eerste last van hoge koorts, samen met rillingen, gezwollen lymfeklieren, flinke hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Na één tot drie dagen ontstaat er uitslag in het gezicht of rondom de schaamstreek, wat zich later verspreidt naar andere delen van het lichaam. Deze uitslag begint als vlekken, waarna blaasjes ontstaan. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na twee tot drie weken van de huid afvallen.

De meeste mensen met apenpokken worden niet heel ziek, maar sommige kwetsbare mensen kunnen mogelijk wél ernstige symptomen krijgen, vreest de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat het virus bijvoorbeeld doet bij kinderen, is nog niet helemaal duidelijk. Bovendien kan het virus ook bij jongere, gezonde mensen voor flink wat pijn, jeuk, ongemak én blijvende littekens zorgen.

Apenpokkenpandemie

Sommige experts spreken momenteel al hun zorgen uit over de mogelijkheid dat het virus dat demonkeypox veroorzaakt, kan leiden tot de volgende pandemie. Moeten we ons daar direct zorgen om maken? De verspreiding van apenpokken verloopt in ieder geval anders dan bijvoorbeeld bij het coronavirus, zegt viroloog Ab Osterhaus tegen AD. “Qua ernst is apenpokken niet te vergelijken met Covid-19, dat zich sneller verspreidt en meer mensen ernstig ziek maakt.”

Maar dat betekent niet dat geen pandemie kan zorgen, zegt hij. “Covid is een bosbrand, apenpokken een veenbrand. Daar moet je ook verschrikkelijk voorzichtig mee zijn, want die kan zich ondergronds verspreiden en ook voor grote problemen zorgen.’’

Testen en isolatie

Om te voorkomen dat het een pandemie wordt, is het volgens experts heel belangrijk dat mensen die mogelijk apenpokken hebben getest worden. Ook moet er bron- en contactonderzoek ingezet worden na een besmetting en is isolatie heel belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Het RIVM roept volwassenen met blaasjes op het lichaam op zich te melden bij de huisarts; vooral als ze beginnen rondom de anus, het geslachtsdeel of in het gezicht. Voor kinderen geldt dat overigens niet: blaasjes wijzen bij hun bijna altijd op waterpokken.

Ben je in nauw contact geweest met iemand die apenpokken heeft, dan krijg je een vaccinatie aangeboden tegen het virus. Dat kan, omdat het pokkenvaccin ook nog effectief is wanneer je deze krijgt in de eerste dagen na een mogelijke besmetting; dat heet post-expositie profylaxe. Het vaccin kan ook gebruikt worden als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans, maar wordt nog niet grootschalig ingezet om iedereen te beschermen tegen monkeypox.

Bron | AD, WHO, RIVM

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden