Margriet logo
Nurse performing a mouth swab test on a little child. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds meer kinderen geïnfecteerd met streptokokkenbacterie

Heeft je kind keelpijn of plotseling een krentenbaard? Dan kan het de streptokokkenbacterie zijn. Meer kinderen dan gebruikelijk hebben het afgelopen jaar een infectie opgelopen met de zogeheten groep A-streptokok.

Volgens onderzoek van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag zijn er afgelopen jaar meer kinderen in het ziekenhuis opgenomen met de infectie dan normaal. Waren het er in 2019 nog negen en in 2018 maar twee, in het tweede kwartaal van dit jaar meldden zich 28 kinderen met een ernstige infectie in het ziekenhuis.

Wat is een streptokokkenbacterie?

De groep A-streptokok, ook wel GAS- of roodvonkbacterie genoemd, is een bacterie die in de keel of op de huid kan voorkomen en daar een ontsteking kan veroorzaken met keelpijn, een amandelontsteking, krentenbaard of roodvonk als gevolg. Een infectie met de bacterie is goed te behandelen met antibiotica, maar is niet geheel onschuldig. In sommige gevallen worden kinderen in korte tijd ernstig ziek en ontwikkelt de infectie zich tot bloedvergiftiging, longontsteking of een ernstige onderhuidse infectie of botinfectie. In enkele uitzonderlijke gevallen overleden zelfs kinderen aan de bacterie.

Vijf kinderen overleden

De infecties die het ziekenhuis meldt kwamen vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar. In totaal kwamen er 61 kinderen met de infectie in zeven verschillende ziekenhuizen in Nederland terecht. Vijf kinderen overleefden de ziekte niet. Ook dat is een opvallend hoog aantal, stellen de ziekenhuizen.

Meer meldingen binnen Europa

Nederland is niet het enige land dat zich zorgen maakt om het hoge aantal infecties. Ook in Engeland en andere landen binnen Europa lijkt er een toename van ernstige gevallen door de groep A-streptokokken onder kinderen te zijn. De Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde, het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben een waarschuwing uitgestuurd naar kinderartsen en huisartsen om extra alert te zijn.

Bron | NOS

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden