jongere mensen parkinson Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Steeds meer jonge mensen krijgen parkinson: dít is waarom

Wie denkt dat parkinson een ouderdomsziekte is, heeft het mis. Steeds meer dertigers en veertigers krijgen de hersenaandoening, die voor onder andere bewegingsklachten zorgt. Hoe komt dat?

Hoewel de ziekte van Parkinson vaak ontstaat bij mensen tussen de 50 en 70 jaar, treft het niet alleen ouderen. Sterker nog: een derde van de patiënten is jonger dan 65 jaar.

Jonge mensen met parkinson

Bovendien neemt het aantal dertigers en veertigers met de ziekte van Parkinson snel toe. “De totale groei is zo groot dat we kunnen spreken van een pandemie”, vertelt neuroloog Bas Bloem tegen NU.nl. “Het is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld. Parkinson groeit sneller dan bijvoorbeeld beroertes of alzheimer.”

Twee verklaringen

Volgens de neuroloog zijn er twee verklaringen voor de enorme toename van jonge mensen met parkinson. Allereerst speelt onze levensverwachting een grote rol: mensen worden gemiddeld steeds ouder. Een tweede oorzaak is luchtvervuiling en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Veel boeren die met bepaalde bestrijdingsmiddelen werken of hebben gewerkt, krijgen parkinson”, vertelt Bloem. Dat verklaart waarom de hersenaandoening in Frankrijk zoveel wijnboeren treft. Ook omwonenden van de akkers lopen meer risico. “Uiteindelijk treft de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen iederéén. Want ze komen terecht in ons eten”, aldus Bloem.

Wat is de ziekte van Parkinson?

In Nederland hebben ongeveer 63.000 mensen parkinson, maar het aantal patiënten is in de afgelopen twintig jaar verdubbeld en zal dat in de komende twintig jaar ook doen. Wat is de ziekte van Parkinson precies? “Het is een hersenaandoening waarbij een groep cellen in de zwarte kern van onze hersenen beschadigd raakt en afsterft. Daardoor gaat de automatische piloot haperen”, vertelde Bas Bloem eerder tegen Margriet. Bij mensen met parkinson ontstaan vaak bewegingsklachten, zoals trillen, stijfheid en traagheid. Maar er zijn ook ‘onzichtbare’ klachten, waaronder slaapproblemen, stemmingswisselingen, pijn en een slechte stoelgang. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over parkinson.

Bron | NU.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden