Steeds dunner haar of kale plekken? Misschien heb je haarverlies door medicijnen  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds dunner haar of kale plekken? Misschien heb je haarverlies door medicijnen

Elke dag verliezen we zo'n 50 tot 120 haren. Klinkt als veel, maar eigenlijk merk je er weinig van, omdat er weer nieuwe haren voor terug groeien. Als je merkt dat je meer haren verliest, kan er wel iets aan de hand zijn. Zo kunnen bepaalde medicijnen bijvoorbeeld zorgen voor haarverlies.

We zeiden het al: haaruitval is heel normaal. Elke dag verlies je haren, maar hiervan merk je vrijwel niets. Nieuwe haren groeien ervoor terug, waardoor je bos haar niet dikker of dunner wordt. Merk je wel dat je haardos dunner wordt of zie je één of meerdere kale plekken? Dan kan er wel iets anders aan de hand zijn. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan schildklierziektes, een te laag gewicht, stress of een ijzertekort. Ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je haar sneller uitvalt dan normaal.

Haarverlies door medicijnen

Haarverlies is een bijwerking van veel medicijnen. Vaak gaat het om iets tijdelijks, wat weer overgaat als je stopt met het medicijn of de dosering aanpast. Maar hoe komt het dat medicijnen onze haargroei kunnen aantasten? Daarvoor moeten we kijken naar de follikels van ons haar, ook wel de haarzakjes genoemd. Deze bevinden zich onder de hoofdhuid en vanuit deze zakjes groeien onze haren. Als medicijnen deze haarzakjes aantasten, heeft dit dus ook gevolgen voor de haargroei. Er zijn twee soorten haarverlies: kort- en langdurend. Bij kortdurend haarverlies wordt het haarzakje in de zogenoemde rustfase (deze duurt ongeveer drie maanden) aangetast. De bestaande haren vallen dan uit, maar nieuwe haren blijven wel groeien. Bij langdurig haarverlies is dit anders. Dit vindt namelijk plaats in de groeifase van je haar, die twee tot zeven jaar duurt. De haargroei wordt hierbij dus aangetast, waardoor je haar niet alleen uitvalt maar ook dunner wordt. Bij deze vorm kun je ook ander lichaamshaar verliezen, waaronder wenkbrauwen en wimpers.

Medicijnen die haarverlies kunnen veroorzaken

Er zijn tal van medicijnen waarbij in de bijsluiter staat dat ze haarverlies kunnen veroorzaken. Om zeker te weten of je haarverlies veroorzaakt wordt door de medicatie die je slikt, is het dus verstandig om te kijken in de bijsluiter. Van deze medicijnen is bekend dat haarverlies een bijwerking is:

Antibiotica

Bepaalde antibiotica kunnen zorgen voor tijdelijk haarverlies. Dit komt doordat ze de vitamine B en hemoglobine in het lichaam aantasten, wat onder andere de haargroei verstoort. Een te laag hemoglobinegehalte, kan leiden tot bloedarmoede en daardoor haarverlies.

Bloedverdunners

Bepaalde bloedverdunners, zoals heparine en warfarine, kunnen haarverlies veroorzaken. Als je deze bloedverdunners slikt, kun je nadat je begint met het nemen van deze medicijnen gedurende ongeveer drie maanden last hebben van haarverlies.

Cholesterolmedicijnen

Van cholesterolmedicatie is bekend dat ze haarverlies kunnen veroorzaken. Het gaat dan onder andere om de statines zoals simvastatine en atorvastatine. Ook bij deze medicijnen is de haaruitval tijdelijk en merk je verbetering als je stopt met de medicatie. Heb je er veel last van? Neem dan contact op met je huisarts om te kijken naar een eventueel ander middel.

Bloeddrukmedicatie

Van de zogenoemde betablokkers is bekend dat ze haarverlies kunnen veroorzaken. Deze medicijnen worden voorgeschreven bij verschillende hart- en vaatziekten. Het gaat dan om bijvoorbeeld metoprolol, timolol, propranolol, atenolol en nadolol. Ook ACE-remmers kunnen haarverlies veroorzaken. Hierbij gaat het om enalapril, lisinopril en captopril.

NSAID's

NSAID's zijn pijnstillers die veel gebruikt worden als bijvoorbeeld een paracetamol niet werkt, bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac. Sommigen zijn gewoon bij de drogist te verkrijgen, maar voor andere NSAID's heb je een recept nodig. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, verhoogde bloeddruk en nierproblemen. Maar ook haarverlies kan hierdoor veroorzaakt worden. Ze kunnen ervoor zorgen dat haarzakjes te snel in hun rustfase komen, waardoor de haargroei belemmerd wordt.

Antidepressiva

Waarom antidepressiva haarverlies veroorzaken, is niet duidelijk. Wel is er een duidelijk verschil tussen de vormen van medicatie en de mate waarin ze haarverlies veroorzaken. Zo lijkt Bupropion voor het meeste haarverlies te zorgen, terwijl paroxetine een kleiner risico kent. Andere antidepressiva die haarverlies kunnen veroorzaken zijn sertraline, nortriptyline, amitriptyline en fluoxetine. Slik je antidepressiva en heb je veel last van haarverlies? Overleg dan met je arts of het mogelijk is om te wisselen van medicijn.

Chemotherapie

Dit laatste medicijn is misschien ook wel het bekendste medicijn als het aankomt op haarverlies: chemotherapie. Dit wordt gebruikt om bepaalde kankersoorten en auto-immuunziekten te behandelen. Chemotherapie kan leiden tot langdurig haarverlies, waardoor ook wimpers, wenkbrauwen en lichaamshaar uitvallen. Ze vallen niet alleen de cellen aan die ze moeten vernietigen, maar ook andere cellen, waaronder de wortels van je haar. Gedurende de behandeling zal het haar niet groeien, maar na het stoppen of afronden ervan, kan het haar weer teruggroeien.

Ook deze medicijnen kunnen haarverlies veroorzaken

  • Vitamine A
  • Medicatie tegen acne die afgeleid is van vitamine A, waaronder Isotretinoïne en tretinoïne
  • Anti-schimmelmiddelen
  • Anticonceptiepillen
  • Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken
  • Anticonvulsiva (epilepsie medicatie)
  • Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson
  • Steroïden
  • Schildkliermedicijnen

Bij twijfel of haarverlies door medicatie komt, is het verstandig om de bijsluiter en een arts te raadplegen. Die laatste kan eventueel andere medicatie voorschrijven als dat nodig is.

Bron | Thuisarts, Healthline, WebMD, Best Life

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden