null Beeld

Spraak- of taalproblemen? Ga naar de logopedist!

Als een kind spraak- en taalproblemen heeft, kan dit niet alleen grote invloed hebben op zijn of haar welzijn, maar ook ernstige gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling, schoolloopbaan of zelfs latere carrière. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig actie te ondernemen. Logopedie kan daarbij helpen! 

Wat is logopedie?

Logopedie omvat de zorg aan kinderen – maar ook volwassenen – die kampen met communicatieproblemen wat betreft taal, spraak, stem, gehoor of slikken. Maar logopedie houdt ook in: hulpverlening bij stoornissen en beperkingen in de communicatie, vertelt logopediste Bianca Boels van Spreekhoek. “Communicatie is meer dan praten alleen. Communicatie omvat vele uitingsvormen, waaronder taal, lezen en schrijven, gebaren, spraakafzien en ondersteunde communicatiesystemen.”

Logopedisten beoordelen klachten en geven deskundig advies om zo nodig de klachten te behandelen. Bianca: “Zo’n behandeling heeft tot doel om stoornissen in het normale communicatiegedrag te voorkomen, te beperken of te verhelpen.” Hiervoor gebruikt de logopedist specifieke methodes uit de wetenschappen, waaronder taalkunde, psychologie en muziekpedagogiek. Ook werkt de logopedist vaak samen met andere deskundigen. Denk aan een arts, tandarts, psycholoog en een leerkracht.

Vroegtijdige signalering belangrijk

Vroegtijdig signalering en behandeling van spraak- en taalproblemen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat problemen op latere leeftijd verminderd of voorkomen kunnen worden en dat mensen weer volledig kunnen participeren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan stotteren. Bianca: “Stotteren begint nagenoeg steeds tussen het tweede en het zevende levensjaar. Als je op tijd ingrijpt, kan stotteren niet evolueren tot een handicap.”

Bij logopedie wordt vaak gedacht vaak gedacht aan baby's met slikproblemen, jonge kinderen met een taalstoornis of kinderen die stotteren of slissen, maar ook volwassen met spraak- en taalproblemen kunnen terecht bij de logopedist. Zo maken veel zangers met stemaandoeningen gebruik van deze zorg, net als langdurig zieken bij wie de spraak is aangedaan.

Goed om te weten is dat logopedie paramedische zorg is die vergoed wordt uit de basisverzekering in geval van stoornissen rond het communiceren.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden