Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het luisteren van déze muziek tijdens het sporten is goed voor je hersenen

het-luisteren-van-deze-muziek-tijdens-het-sporten-is-goed-voor-je-hersenen.jpg

Dat sporten goed voor je is, hoeven we je niet meer te vertellen. Door regelmatig te bewegen verklein je de kans op tal van ziektes, geef je je metabolisme een boost én verminder je bovendien het risico op overgewicht.

Maar wist je dat de muziek die je tijdens het sporten opzet ook nog eens kan zorgen dat je IQ een boost krijgt?

Klassieke muziek

Het was al bekend dat beweging bijdraagt aan een beter geheugen en een sterker concentratievermogen. Maar volgens de Zweedse cognitieve neurowetenschapper Lennart Högman krijgt je brein een extra oppepper als je sport op klassieke muziek. Een bekend Zweeds merk voor boxershorts besloot daar vervolgens mee aan de slag te gaan. Het bedrijf bedacht samen met een trainingsexpert, een neuroloog en een componist een ideale muziekcombinatie waarbij je tijdens het trainen niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen fit houdt.

Ideale tempo

Het resultaat heet ‘Symphonia Exercitii Et Intelligentiae’. Het symfoniestuk is gecomponeerd op 123 beats per minuut (bpm). Dit is volgens trainingsexperts het ideale tempo voor een succesvolle work-out en een perfecte hartslag voor het trainen van je brein. De componist van het het nummer beschrijft het verder als een muziekstuk met een ritmische vibe dat zorgt voor een uitdaging wanneer je sport, maar je vooral ook kracht geeft om je work-out vol te houden.

Inspiratiebron

“Het was een ongewoon verzoek”, zegt de jonge componist. Het idee voor de muziek haalde hij ook uit een bekende krachtpatser van het witte doek. “Met de muziek van Rocky I als mijn grootste inspiratiebron, voelt het alsof ik de soundtrack heb gecomponeerd voor mijn eigen superheldenfilm!”

Voor herhaling vatbaar

De symfonie is inmiddels terug te vinden op diverse streamingdiensten. Klein minpuntje: het nummer duurt een kleine 10 minuten. Wanneer je dus wat langer wilt trainen raden we je aan om de repeatfunctie in te schakelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Björn Borg, Fonk
Beeld | iStock

Ook interessant