Margriet logo
null Beeld

Sporten met een mondkapje op: is dit slim of juist niet?

Sommige mensen voelen zich er prettiger bij om met een mondkapje op te gaan sporten. Maar is het wel echt verstandig om te gaan sporten met een mondkapje op, óf kun je dit beter niet doen?

Wij leggen het je hier uit.

Sporten met een mondkapje: niet slim

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het niet verstandig om te sporten met een mondkapje op. Het zou namelijk je ademhaling belemmeren en daarnaast kan je mondkapje ook nog eens nat worden van het zweet. Met een nat mondkapje wordt het nog moeilijker om te ademen en kunnen bacteriën ook nog eens sneller gaan groeien. Als je zo veilig mogelijk wilt sporten, dan is er volgens de WHO maar één maatregel die echt helpt en dat is zo veel mogelijk afstand houden tot andere mensen.

Lees ook

Zo vaak zou je het filter van je mondkapje moeten verwisselen

Niet aansluitend genoeg

En er is nog een reden om niet te gaan sporten met een mondkapje op. Volgens experts van het British Journal of Sports Medicine zijn de bestaande mondkapjes helemaal niet ontworpen om mee te gaan sporten. Ze sluiten niet goed aan, waardoor je alsnog gemakkelijk anderen kunt besmetten. Als het mondkapje wel goed zou aansluiten, dan zou je al snel duizelig en kortademig worden. Dit maakt sporten natuurlijk niet bepaald fijn en daarnaast lijden je prestaties er ook nog eens onder.

Hypercapnie

Volgens Trouw wijzen Duitse artsen er zelfs op dat mondkapjes bij intensief sporten eerder schadelijk dan beschermend zijn. Er kan namelijk ‘hypercapnie’ optreden. Als kooldioxide (CO2) niet goed wordt uitgeademd door de verhoogde luchtweerstand in het masker, kan die zich ophopen in het bloed en de pH-waarde laten dalen. Door die verzuring kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid of zelfs een verminderd bewustzijn.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | WHO, EOS Wetenschap, Trouw

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden