Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een gezonde geest in een gezond lichaam? Zó vaak zou je moeten sporten

een-gezonde-geest-in-een-gezond-lichaam-zo-vaak-zou-je-moeten-sporten.jpg

Je kunt de uitspraak ”een gezonde geest in een gezond lichaam” heel letterlijk nemen. Want als je regelmatig sport, blijven je hersenen gezond. Hoe vaak zou je daarvoor exact moeten sporten?

Het is voor ieder mens gezond om te sporten, wij vertellen je wat er wordt aangeraden.

Voordelen sporten

Sporten heeft veel meer voordelen dan alleen een slanke lijn. Zo verlaagt regelmatig bewegen namelijk de bloeddruk en het cholosterol, zorgt het voor minder stress, verstevigt het je botten, verhoogt het je weerstand én wordt het risico op depressies en hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast is het ook goed voor onze hersenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het natuurlijke verouderingsproces van onze hersenen vertraagd wordt.

Is een wandeling per dag al voldoende of moet je jezelf in het zweet werken voordat je de voordelen ervan ziet?

Lees ook
Zo gezond is dansen voor je hersenen

Onderzoek

Uit onderzoek dat verscheen in vaktijdschrift Neurology werden meer dan 100 bestaande studies geanalyseerd waarin 122 verschillende testen werden gedaan, goed voor zo’n 11.000 mensen. Die hadden allemaal een iets oudere leeftijd en werden regelmatig aan tests onderworpen om hun hersenfuncties te testen. Wat bleek? De mensen die over een periode van zes maanden 52 uur sportten, toonden de beste vooruitgang op het vlak van cognitieve vaardigheden. Zelfs als ze al de eerste tekenen van bijvoorbeeld dementie vertoonden.

2 keer per week

Gemiddeld moet je dus volgens de wetenschappers twee keer per week een uur bewegen. Toch moet je je niet blind staren op deze uren volgens de hoofdonderzoekster. Er bestaat niet zoiets als een magisch getal. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat lichaamsbeweging het brein op allerlei manieren stimuleert. Zo wordt het zenuwnetwerk, dat met ouder worden aftakelt, beter behouden. De doorbloeding naar de hersencellen zou ook verbeterd worden door aan sport te doen.

Persoonlijk

Hoe veel uur je per week moet en wil sporten, is enorm persoonlijk. Het staat wel buiten kijf dat beweging een enorm effect heeft op onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant