Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een sportbeha die niet goed past zorgt voor slechtere sportprestaties

een-sportbeha-die-niet-goed-past-zorgt-voor-slechtere-sportprestaties.jpg

Een slechte sportbeha is niet alleen oncomfortabel en slecht voor je borsten, een slappe beha zonder ondersteuning blijkt ook nog eens een negatief effect te hebben op je sportprestaties.

Een goede reden om een mooie en stevige nieuwe sportbeha aan te schaffen. 

Marathon

Britse onderzoekers kwamen daar achter toen ze onderzoek deden tijdens de marathon van Londen. Ze volgenden de prestaties van 1300 vrouwelijke deelnemers die ruim 42 kilometer gingen hardlopen. Ze renden in verschillende soorten sportbeha’s met verschillende levels van ondersteuning. En dat bleek een grote invloed te hebben op hun prestaties. 

Kleinere stappen

Ongecontroleerde bewegingen van de borsten die niet in een strakke en stevige sportbeha zitten, zorgden voor een minder goede balans van de marathonloopsters. Dat zorgde dan weer voor een verkorting van 4 centimeter per stap, waardoor ze een heel aantal extra stappen moesten zetten. Daardoor liepen deze vrouwen over de hele marathon van 42 kilometer zo’n 1,6 kilometer vertraging op. En daarnaast kregen ze óók nog eens pijnlijke borsten, ai. 

Lees ook: Pijnlijke borsten tijdens het sporten? Híer komt het waarschijnlijk door

Een goede sportbeha

Ook als je geen marathon gaat lopen, kan een slechte sportbeha zeker invloed hebben op jouw sportprestaties. Als je nu vaak pijnlijke borsten hebt tijdens en na het sporten, is het sowieso de moeite waard om een goede sportbeha aan te schaffen. Het is belangrijk dat de onderrand van een sportbeha nauw aansluit op je lichaam, en ook de schouderbandjes niet van je schouders zakt. Let er wel op dat hij niet zo strak zit dat je niet meer goed kan ademhalen. Bij het passen van een sportbeha is het verstandig om even te springen en rond te lopen om te voelen hoe goed je borsten ondersteund worden. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | VIVA, British Medical Journal, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant