null Beeld

Sport kijken? 5 verrassende voordelen!

Tour de France, Wimbledon, WK-voetbal… Ben jij deze zomer ook niet achter de buis weg te slaan? Dat is een goed teken, want het levert je verrassend veel gezonde voordelen op!

Het inspireert je om actief te worden

Die jaloersmakende benen van de tennissers, die geweldige buikspieren van de zwemmers… Kijken naar sport inspireert je om zelf actief aan de slag te gaan. Dat betekent natuurlijk niet dat je op hetzelfde niveau moet spelen, wel dat je meer uit je eigen kunnen wilt halen. Ook het aanmoedigen van een vriend of vriendin tijdens een marathon of andere sportwedstrijd zorgt voor motivatie. “Hoe meer je verbinding maakt met een sport, hoe groter de kans dat het je beïnvloedt om ook in beweging te komen,” zegt Kathryn Olson van de Women’s Sports Foundation .

Sport kijken is een work-out op zich

Misschien motiveren die potige voetballers je niet meteen om de loopband op te gaan, maar het bijwonen van live voetbalwedstrijden is al een work-out op zich. Zo verbrandt de gemiddelde vrouw met een gewicht van 75 kilogram meer dan 100 calorieën door het bijwonen van een live sportevent. Je loopt immers eerst van de auto naar het stadion, vervolgens moet je een stuk of acht trappen nemen om bij je zitplaats te komen en dan spring je ook nog op uit je stoel omdat je favoriete team scoort. Zelfs als je gewoon op televisie naar voetbal kijkt, drie uur lang, verbrand je al meer dan 200 calorieën. En zou je de wedstrijd staand kijken, dan kun je nog eens 150 calorieën extra rekenen.

Je leeft langer

Niet alleen door sporten leef je langer, maar ook door regelmatig samen met een groep vrienden en vriendinnen naar een sportwedstrijd te kijken. Een sterk sociaal netwerk verhoogt je kans op een langer leven met 50%. Het verdubbelt de kans om kanker te overleven en voorkomt verkoudheid, zo blijkt uit een studie van de Brigham Young University. “Vrienden kunnen zelfs het risico op hart- en vaatziektes verlagen,” aldus psycholoog en hoofdonderzoeker Julianne Holt-Lunstad. “Vriendschap helpt je bij het omgaan met stress, zodat je minder kans hebt op fysieke en emotionele klachten.” Dus verliest je favoriete team? Laat je door je vrienden opvrolijken!

Het is goed voor je relatie

Onderzoek heeft aangetoond dat een gezamenlijke passie, bijvoorbeeld het kijken naar voetbal, je huwelijksgeluk stimuleert. Vaak kijken vrouwen met hun partner naar sport en zien zij dit als qualitytime. Het maakt hierbij niet uit of ze allebei van die sport houden, zolang ze maar dezelfde belangstelling hebben. Deze voorsprong hebben zij op koppels die minder meegaand en ondersteunend zijn, wat uiteindelijk weer kan leiden tot stress en ontevredenheid. Bonuspunt: als je favoriete team wint, verhoogt dat het libido, waardoor de kans groot is dat het ook nog eens gezellig wordt in de slaapkamer.

Het maakt je slimmer

Het kijken naar sport kan je communicatie verbeteren en je helpen om georganiseerd te blijven. Uit een studie van de universiteit van Chicago blijkt dat het kijken naar een spel een goede work-out is voor de hersenen. Voor het onderzoek werden acht hockeyfans en negen mensen die nog nooit naar sport hadden gekeken, gevraagd om naar een uitzending van een hockeywedstrijd te luisteren terwijl een machine hun hersenfuncties registreerde. Daarna kregen ze een test die hun begrip ging analyseren. Hieruit kwam naar voren dat de sporters en de sportfans niet alleen het spel veel beter begrepen, maar dat ze ook een hogere hersenactiviteit hadden in de motorische gebieden in verband met de planning, beheersing en de uitvoering. Dit suggereert dat het kijken van sport bijdraagt aan het beter in je opnemen van informatie én dat je er meer op ingesteld bent om actie te ondernemen.

Bron: Fitbie.com Beeld work-out: neila rey

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden