null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Sport je vaak? Dít is het effect van overtraining op je hersenen

Hoewel sporten over het algemeen erg gezond is, blijkt uit onderzoek dat je hersenen van overtraining vermoeid kunnen raken. Wat houdt dit precies in?

Goed excuus om het even rustig aan te doen…

Hersenscan

University College London deed onderzoek naar de hersenactiviteit van mannelijke triatleten in combinatie met sporten. De helft van de mannen moest hiervoor hun training veel zwaarder en langer maken, terwijl de andere helft hun vaste trainingsschema aanhield. Om te onderzoeken of er sprake was van een verandering in hersenactiviteit, kregen de mannen drie weken later een hersenscan waarbij ze ondertussen verschillende vragen moesten beantwoorden. Deze vragen gingen in op hun voorkeur voor een directe beloning of een hogere beloning op lange termijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Hersenactiviteit bij overtraining

De atleten die fysiek overbelast waren, kregen sneller te maken met cognitieve vermoeidheid. Hierdoor vertoonden zij een verminderde activiteit van de laterale prefrontale cortex. Dit is het voorste gedeelte van onze hersenen en is verantwoordelijk voor de cognitieve en emotionele functies. Deze helpen je onder andere bij het nemen van beslissingen, plannen en impuls-beheersing. Daarnaast zorgt dit hersendeel ervoor dat je bij interactie met anderen de belangrijke informatie, zoals emotionele gezichtsuitdrukkingen, waar kunt nemen om hier vervolgens je gedrag op af te stemmen.

Uitkomst

Overtraining leidde in dit onderzoek tot het nemen van impulsievere beslissingen. Dat bleek uit de standaardtest die werd gebruikt om de economische keuzes van de atleten te evalueren. Zo kozen de atleten die overbelast waren voornamelijk voor de directe beloning, in tegenstelling tot de mannen met de normale training. "Onze bevindingen vestigen de aandacht op het feit dat neurale toestanden ertoe doen: je neemt niet dezelfde beslissingen wanneer je hersenen zich in een vermoeidheidstoestand bevinden", aldus onderzoeker Pessiglione.

Bron: Science Mission | Science Daily

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden