Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moet je bij spit bewegen of niet? De fysiotherapeut vertelt…

spit-rug-fysiotherapeut.jpg

Eveline (53): “Ik heb spit in mijn onderrug. Moet ik dan rust 
houden of bewegen? En hoe voorkom ik dat het terugkomt?”

Fysiotherapeut Rik van Schaik: “Spit is een term die wordt gebruikt voor rugklachten zonder specifieke oorzaak. Dit is het geval bij ongeveer negentig procent van alle lagerugklachten. De klachten herstellen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken.

Rug belasten

Ook een aantal specifieke klachten, zoals bijvoorbeeld een hernia, kunnen onder de juiste omstandigheden binnen een aantal weken vanzelf herstellen. De rug wordt vaak, zeer onterecht, voor zwak uitgemaakt en daardoor uit voorzorg te weinig belast. Maar als je je rug te weinig belast, neemt de kracht af en neemt de kans op rugklachten juist toe.

Blijf bewegen

Heb je rugklachten, dan is het belangrijkste advies om te blijven bewegen op geleide van pijn. Hoewel rugpijn zeer heftig kan zijn, is er in de meeste gevallen geen sprake van schade. Je kunt de pijn dan zien als een beschermingsmechanisme, waarbij je 
lichaam om een verandering in je (bewegings)gedrag vraagt.

Probeer in de eerste dagen regelmatig (stevig) te wandelen en daarnaast lang zitten of staan te vermijden. Als bedrust het enige is waarmee je de pijn onder controle kunt houden, beperk dit dan tot maximaal twee dagen en bouw het liggen af. Hervat rustig je dagelijkse 
activiteiten, blijf werken of pak je werkzaamheden stap voor stap weer op om je 
herstel te bevorderen.

Kleinere kans op terugkeer van de rugpijn

Het is belangrijk om daarna lichamelijk actief te blijven of te worden, bijvoorbeeld door lid te worden van een sportvereniging, ook als je nog last hebt van eventuele restpijn. Lichamelijke activiteit bevordert de fitheid van je lichaam en het herstel en leidt tot een kleinere kans op terugkeer van rugpijn.

Rugklachten en levensstijl

Bij de meeste rugklachten ligt de oorzaak in onze levensstijl. Maar ze kunnen 
meerdere oorzaken hebben. Wil je weten welke factoren een rol spelen bij het 
ontstaan van je rugklachten of gaan de pijnklachten niet over, laat je dan adviseren door een fysiotherapeut. Een verwijzing van de huisarts heb je hier niet voor nodig. De fysiotherapeut zal je onderzoeken, behandelen, adviseren en samen met jou een persoonlijk plan opstellen om je dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten.

Als de fysiotherapeut vermoedt dat een ernstige aandoening de oorzaak is van je klacht, zal hij of zij je verwijzen naar je huisarts, die verder onderzoek kan doen.

Rugpijnnetwerk

In Noord-Holland kun je met rugklachten ook terecht bij het Rugpijnnetwerk. 
Dit is een samenwerkingsverband tussen gespecialiseerde fysiotherapeuten, medisch specialisten en huisartsen, dat zal worden uitgebreid tot een landelijk netwerk van rugspecialisten.”

Rik van Schaik is fysio en manueel therapeut bij Schuitemaker & van Schaik Fysiotherapie in Amsterdam. Ook is hij lid van het rugpijnnetwerk in Noord-Holland.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant