Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Spinazie effectief bij afvallen’

spinazie.png

Ben je dol op spinazie? Dan is er goed nieuws. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de bladgroente effectief werkt bij het verliezen van gewicht. Door het eten van spinazie neemt namelijk het verlangen naar onnodig voedsel, zoals snoep en chips, met maar liefst 95 procent af.

Onderzoekers ontdekten dat de membranen in spinazie, thylakoïden genaamd, het verteringsproces vertragen. Ook verhogen ze de productie van de hormonen die een verzadigd gevoel aan de hersenen afgeven. Het hongergevoel wordt onderdrukt, wat leidt tot een betere controle over de eetlust, gezondere eetgewoontes en meer gewichtsverlies.

Twee onderzoeksgroepen

Voor het onderzoek werden 38 vrouwen met overgewicht drie maanden gevolgd. Allemaal kregen ze ’s ochtends voor het ontbijt een groen drankje. De helft van de vrouwen kreeg 5 g spinazie-extract en de andere helft, de controlegroep, een placebo.

De deelnemers wisten niet tot welke groep ze behoorden. De enige aanwijzing die ze kregen, was dat ze een uitgebalanceerd dieet kregen voorgeschoteld van drie maaltijden per dag en geen ander dieet mochten volgen. Na drie maanden bleek dat de controlegroep gemiddeld 3,5 kilogram was afgevallen, terwijl de groep die spinazie (en dus thylakoïden) kreeg, 5 kilogram verloor.

Verzadigd gevoel

“De thylakoïden-groep vond het makkelijk om vast te houden aan de drie maaltijden per dag. Ze hadden geen behoefte aan ander voedsel,” aldus onderzoeker Charlotte Erlanson-Albertsson. “Onze studie laat zien dat het drinken van een drankje met thylakoïden voor het ontbijt snoepgedrag vermindert en je gedurende de hele dag verzadigd laat voelen. Daardoor kun je vasthouden aan een dieet, zonder snoep, chips en dergelijke.”

Bron | Daily Mail

Ook interessant