Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aan deze symptomen kun je spierreuma herkennen

spierreuma-herkennen.jpg

Word je de laatste tijd steeds vaker wakker met pijnlijke en stijve schouders en heupen? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je last hebt van spierreuma, een aandoening die voornamelijk voorkomt bij vrouwen boven de 50 jaar.

We leggen je uit hoe je kunt weten of je spierreuma hebt.

Spierreuma

Spierreuma is net als alle andere vormen van reuma een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt. Auto-immuun wil zeggen dat de afweer van het lichaam zich richt op de eigen cellen en niet op indringers van buiten, zoals bacteriën en virussen. In tegenstelling tot gewrichtsreuma zorgt deze aandoening niet voor verdikkingen in de gewrichten, maar zijn alleen de spieren ontstoken. Spierreuma wordt vaak verward met de aandoening fibromyalgie, wat ook wel wekedelenreuma wordt genoemd. Het grote verschil is echter dat bij fibromyalgie geen sprake is van ontstekingen.

Symptomen

De pijn zit ‘m bij spierreuma vooral in de spieren rond de nek, schouders, heupen en billen. De pijn is vooral ’s ochtends erg hevig en door te bewegen wordt de pijn erger. Ook kunnen polsen en enkels opzwellen doordat je meer vocht vasthoudt. Andere klachten zijn lichte koorts, moeheid, een ziek gevoel, afvallen of nachtelijk zweten.

Onderzoeken

Bij een vermoeden van spierreuma zal een arts altijd een bloedonderzoek doen om de ontstekingswaardes in het bloed te kunnen meten. Meestal toont bloedonderzoek een verhoogde bezinking, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit CRP en een lichte bloedarmoede. Daarnaast is een aanvullend echo- of röntgenonderzoek nodig om de definitieve diagnose te kunnen stellen.

Lees ook
Ontstekingsreuma veroorzaakt drie soorten van vermoeidheid

Spierreuma in het gezicht

Één op de tien patiënten met spierreuma krijgt ook last van de spieren rondom de ogen. Dit begint vaak met een ontsteking aan de slagaders bij de slapen waardoor je last kunt krijgen van een heftige, bonzende hoofdpijn. Ook kauwen kan dan pijn doen. Soms gaat zo’n ontsteking verder naar de bloedvaten van de ogen waardoor het zicht minder wordt.

Behandeling met prednison

De ziekte is te genezen met prednison. Dit middel zorgt ervoor dat de pijn vrij snel wordt onderdrukt, maar het duurt een paar jaar voordat de ziekte helemaal uitdooft. Deze medicatie heeft bovendien een aantal vervelende bijwerkingen zoals botontkalking, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, maagklachten en stemmingswisselingen.

Bron | UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Reuma Nederland
Beeld | iStock

Ook interessant