Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vanaf 1 december een mondkapjesplicht: mag je ook een spatkap op?

valt-een-spatkap-onder-de-mondkapjesplicht.jpg

Vanaf dinsdag 1 december geldt in heel Nederland een mondkapjesplicht. De een is er misschien al lang aan gewend, de ander vindt zo’n mondmasker nog steeds erg onwennig en benauwd. Sommige mensen dragen daarom een spatmasker in plaats van een mondkapje.

Maar valt zo’n spatkap wel onder de mondkapjesplicht? En ben je met dat gezichtsscherm net zo goed beschermd als met een mondkapje op?  

Valt de spatkap onder de mondkapjesplicht?

Voor mensen die snel benauwd raken lijkt zo’n spatkap, een doorzichtig scherm dat volledig voor je gezicht zit, een ideaal alternatief. Nu we vanaf 1 december verplicht allemaal een mondkapje op moeten in publieke ruimtes, zoals musea en winkels, rijst daarom de vraag of zo’n spatkap ook onder de mondkapjesplicht valt. Daarover is de website van de Rijksoverheid duidelijk: ‘Op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm.’

Spatkap biedt weinig bescherming

De reden dat een spatkap niet onder de mondkapjesplicht valt is dat het te weinig bescherming biedt. Hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht UMC+ legt aan het RTL Nieuws uit dat een spatkap alleen bedoeld is om je ogen tegen de virusdruppeltjes, ook wel aerosolen, te beschermen. Als je dichtbij coronapatiënten in de buurt zou komen, dan heeft zo’n spatkap voor je gezicht nut, omdat de virusdeeltjes dan niet in je ogen kunnen komen.

Maar om een besmetting te voorkomen is zo’n scherm alleen dus niet voldoende, omdat het de neus en mond niet volledig bedekt. Je zou daarnaast dan alsnog een mondkapje moeten dragen. 

Lees ook: Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Uitzonderingen van de mondkapjesplicht

In principe moet vanaf dinsdag 1 december iedereen verplicht een mondkapje dragen in publieke ruimtes. Doe je dit niet? Dan hangt je een boete van 95 euro boven het hoofd. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dit niet. Zorg wel dat je hiervoor een verklaring hebt, zodat je dit bij een controle aan boa’s of politie kunt laten zien.

Daarnaast hoef je tijdens het sporten, muzikale repetities of optredens, tijdens het acteren en voor het geven van interviews op de radio en televisie geen mondkapje op. Deze mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden, daarna kan deze nog verlengd worden. Als er geen medische noodzaak meer is, dan wordt de mondkapjesplicht weer opgeheven. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant