Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Spataders: hoe ontstaan ze en hoe kun je ze voorkomen?

alles-over-spataders.jpg

Spataders komen bij vrouwen twee tot drie keer vaker voor dan bij mannen. Wat zijn die opgezwollen, blauwe aders precies? Kun je ze voorkomen? Of, als je ze al hebt, wat kun je ertegen doen? 

Wat zijn spataders en hoe ontstaan ze?

Spataders zijn uitgerekte en verzakte aders in de benen, die ontstaan wanneer de kleppen van de aders niet meer goed sluiten. Er kan dan niet meer goed voorkomen worden dat het bloed terugstroomt van het hart naar de benen. Door de hoge druk rekt de ader uit, waardoor een spatader ontstaat. Ook kunnen spataders ontstaan door veranderingen in de binnenkant van de aders en door trombose.

Spataders zijn erfelijk bepaald, maar kunnen ook ontstaan door verschillende factoren, waaronder hormonen (het vrouwelijke hormoon oestrogeen vermindert de functie van de spierlaag van de vaatwand) en zwangerschap. Ook lang staan, lang zitten, overgewicht en ouderdom worden vaak genoemd. Door te weinig beweging neemt de druk op de aders namelijk toe en verwijden deze zich.

Wanneer moet je naar de dokter?

Van spataders heb je vaak geen last. Soms veroorzaakt een beginnende spatader wel zware, vermoeide en warme benen, een gespannen gevoel, krampen, een trekkende of stekende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwellingen. Bij een moe en zwaar gevoel, nachtelijke krampen, vocht bij de enkels (vooral ’s avonds) en bij oppervlakkige veneuze trombose is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Hij of zij kan vervolgens kijken naar de behandeling.

spataders

Hoe kun je spataders behandelen?

Naast een behandeling op medisch advies kun je je spataders ook laten behandelen omdat je ze als ontsierend ervaart. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, maar niet alle behandelingen kunnen in het ziekenhuis worden gedaan. De behandelmethode is afhankelijk van de keuze van het type spatader, de ernst en de uitgebreidheid van het probleem. De behandeling van spataders bestaat meestal uit het verwijderen van de niet-werkende ader. Dit kan vervolgens via verschillende technieken, zoals operaties (strippen), echogeleide technieken, inspuiten, ambulente flebectomie en compressietherapie.

Hoe kun je spataders voorkomen?

Zoals gezegd behoren aanleg, hormonen en zwangerschap tot de meestvoorkomende factoren voor het ontstaan van spataders. Maar je kunt de kans op spataderen wél verkleinen, op de volgende manieren:

  • – Sta niet te lang stil
  • – Strek bij lang zitten regelmatig de voeten en loop af en toe op de tenen
  • – Vermijd knellende schoenen (en kleding) en hoge hakken
  • – Voorkom overgewicht

Bron | Hartstichting

Ook interessant