null Beeld

Spaanse onderzoekers ontdekken drie nieuwe symptomen die kunnen wijzen op corona

Verkoudheidsklachten,

hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak: het

zijn allemaal klachten die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus.

Toch blijken er ook wat minder bekende symptomen te zijn die kunnen wijzen op

het virus, zo ontdekten Spaanse wetenschappers.

Veranderingen aan de tong, de handpalmen en de voetzolen kunnen namelijk ook wijzen op een besmetting met het coronavirus.

Covidtong

Het Spaanse onderzoek werd uitgevoerd door het universitair ziekenhuis La Paz en de Atención Primaria del Servicio Madrileño de Salud (SERMAS), de eerstelijnszorg van de autonome regio Madrid. Het werd vorig jaar uitgevoerd in april en er waren maar liefst 666 coronapatiënten bij betrokken. Eén op de vier patiënten gaf aan dat ze veranderingen aan de tong hadden opgemerkt. Het ging hierbij om zwelling, een branderig gevoel en het verschijnen van vlekken. Een zogenaamde ‘Covidtong’ zou meestal gepaard gaan met smaakverlies.

Lees ook: Déze symptomen blijken vaker voor te komen bij de Britse coronavariant

Andere symptomen

Daarnaast maakten ook vier op de tien patiënten melding van een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen en voetzolen. Bij sommige mensen verschenen er daarna ook nog kleine vlekjes of schilferingen. “Bijna de helft van de patiënten met een milde tot matige vorm van Covid-19 die over een periode van twee weken werden opgenomen in het veldziekenhuis had letsels op de huid en slijmvliezen,” zo schrijven de onderzoekers. “Het ging daarbij vaak om de mond. Deze symptomen kunnen wijzen op Covid-19, als ze samen voorkomen met de reeds bekende symptomen, zoals koorts of hoest en kunnen de vroege detectie van de infectie vergemakkelijken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden