Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zeezout, Keltisch zout of juist Himalayazout: wat is de gezondste soort?

zeezout-keltisch-zout-of-himalayazout-wat-is-de-gezondste-soort.jpg

Dat te veel zout ongezond is weten de meesten van ons wel; het kan leiden tot een hoge bloeddruk. Maar er komen steeds meer soorten zout op de markt die zogenaamd gezonder zijn. Maar is er wel één gezondste soort zout?

Of maakt het niet uit of je nou kiest voor zeezout, tafelzout, Himalayazout of Keltisch zout?

Vier soorten zout

Er zijn grofweg vier soorten zout die erg populair zijn: tafelzout, Keltisch zout, Himalayazout en zeezout. Ze hebben allemaal een net iets andere smaak door de verschillende mineralen die in het zout zitten. Of je die smaak écht proeft is nog maar de vraag, vooral omdat we maar zo dagelijks maar zo’n 6 gram zout mogen eten.

Lees ook: Deze zeven signalen waarschuwen je dat je te veel zout eet

Natrium

Maar er is slecht nieuws voor de liefhebbers van zout: of je nou keukenzout eet of één van al die andere soorten zout, van allemaal mag je eigenlijk niet veel eten. De nadelige effecten op de gezondheid worden bij zout namelijk vooral veroorzaakt door het natrium. Eigenlijk bestaan alle soorten zout hoofdzakelijk uit natrium en dus maakt het niet uit welke soort je neemt. Te veel natrium kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht bevat, en daardoor zul je sneller een hoge bloeddruk krijgen. Zo’n te hoge bloeddruk kan onder andere zorgen voor hart- en vaatziekten. Ook is een te grote hoeveelheid zout slecht voor je nieren én zou het mogelijk botontkalking kunnen verergeren.

Mineralen

Die verschillende soorten zout bevatten dus allemaal andere hoeveelheden mineralen. Het gaat dan bijvoorbeeld om magnesium of calcium. In principe zijn dat stoffen die ons lichaam zeker nodig heeft, alleen kun je die beter uit andere bronnen halen dan zout. Dus de hoeveelheid mineralen die Himalayazout of Keltisch zout bevatten en tafelzout niet, maken geen verschil voor je gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant