null Beeld

Sonja viel 20 kilo af: ‘Ik moet me geregeld opnieuw voorstellen, mensen herkennen me niet meer’

Sonja Brouwer van Rietbergen (48) viel twintig kilo af, eerst onder begeleiding van een diëtiste en daarna met behulp van een persoonlijk fitplan en coaching. “Ik ben dan wel veel afgevallen en heb een ander lijf gekregen, ik voel me vooral gééstelijk veel slanker geworden.”

null Beeld

“Als ik nu foto’s van mezelf zie, kan ik alleen maar denken: je was echt wel dik. Toen ervaarde ik dat niet zo. Ik wist wel dat ik te zwaar was, maar ik had er niet echt last van, kon mijn veters nog strikken. Pas toen ik na een alvleesklierontsteking flink ziek werd en inmiddels diabetes had, ben ik bij een diëtiste terechtgekomen. Voor iemand met die ziekte gaat afvallen namelijk net wat anders. Een gezonde keuze is dat voor een diabeet niet per se. Ontbijtkoek bijvoorbeeld, daar zit geen vet in, maar het staat wel stijf van de suikers.

Hoewel haar tips niet echt nieuw voor me waren, was het wel een stok achter de deur. Iedereen weet wat je wel of niet in je mond moet stoppen, maar het is soms zo verschrikkelijk moeilijk om je daaraan te houden. Bij die diëtist stond ik elke week op de weegschaal, dan moet je wel.”

‘Het regent, ik ga volgende week wel’

“Na een tijdje bleef ik steken op 77 kilo, dat was mijn plateau. De diëtiste vond het een prima gewicht, maar omdat ik 1.62 meter ben, had ik volgens mijn BMI nog steeds obesitas. Daarom besloot ik voor een persoonlijk fitplan te gaan (via DHPT in Amsterdam), waarbij je onder begeleiding sport, maar vooral wordt gecoacht. Ik heb een '30 dagen challenge' gedaan en daarna nog een challenge van 90 dagen. Dat kostte veel geld, zo’n 1.200 euro in totaal, maar ik dacht: ik ben het waard, ik ga het gewoon doen.

Ik weet nog de eerste keer dat ik erheen fietste en allerlei excuusstemmetjes hoorde: ‘Het regent, ik ga volgende week wel’ en zo. Eenmaal binnen vertelde mijn coach, Denise, me dat dat je reptielenbrein is dat tegen je praat. Je oudste stukje brein dat je waarschuwt, maar ook graag in je comfortzone houdt.”

De knop ging om

“Dat was eigenlijk het begin van een andere levenstijl. Door de wekelijkse gesprekken met de coach kreeg ik een spiegel voorgehouden. Ze herinnerden me eraan wat mijn doelen waren, spraken af hoe we daar samen aan zouden werken en vroegen wat m’n excuus was als ik niet kwam. Die persoonlijke begeleiding, de commitment die je aangaat en het sporten met anderen zorgde er bij mij voor dat ik langzaam andere keuzes ging maken. De knop ging om.”

Slank lijf? Lichter hoofd!

“Een tijdje geleden heb ik de 65 kilo aangetikt, best een flinke metamorfose. Ik had nooit gedacht ooit onder de 70 kilo te komen. Soms moet ik me opnieuw voorstellen, mensen lopen me geregeld voorbij. Nu ren ik met gemak de trap op zonder buiten adem te zijn en heb ik zo veel meer energie. Deze stap was een investering in mezelf. Vroeger hield ik me wat meer op de achtergrond, maar ik mag er zijn en ben zekerder van mezelf geworden. Hoewel mijn lijf natuurlijk veel minder kilo’s telt, ben ik vooral in mijn hoofd dunner geworden. Door bewuste keuzes te maken, is mijn geest een stuk slanker geworden. Mijn advies? Je moet het zelf doen en jezelf die schop onder je kont geven. Je bent het waard. Echt.”

null Beeld

Inspirerend? In de Margriet Slank Special lees je de verhalen van nog 4 vrouwen die samen 120 kilo afvielen!

Lees ook:

Bekijk ook:

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden