Margriet logo
hangxiety Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Somber of angstig na het drinken van alcohol? Misschien heb je last van hangxiety

Hoofdpijn, vermoeidheid en een misselijk gevoel: het is typerend voor een flinke kater. Heb je na het drinken van alcohol ook last van een somber of angstig gevoel? Dan is er misschien sprake van hangxiety. Dit wil je weten over deze term.

En zó herken je het.

Wat is hangxiety?

Misschien heb je weleens gehoord van hangxiety, een Engelse term die steeds vaker opduikt. Het is een samenvoeging van de woorden ‘hangover’ (kater) en ‘anxiety’ (spanning of angst). Een soort mentale kater dus. Veel mensen hebben last van hangxiety, 12 procent van de bevolking om precies te zijn, al zijn de klachten niet bij iedereen even ernstig. Wie last heeft van een mentale kater kampt na het drinken van alcohol niet alleen met hoofdpijn of misselijkheid, maar ook met angst, verdriet, schuldgevoelens of paniekaanvallen. Mensen met mentale problemen hebben meer kans op hangxiety. Ook verlegen mensen zijn vatbaarder voor een somber gevoel door alcohol. “Verlegenheid is in principe de voorloper van angstig zijn,” vertelt Tom Evenepoel van De Druglijn tegen Het Laatste Nieuws. “Als de volgende dag het evenwicht hersteld moet worden, kan de hangxiety bij verlegen personen langer nazinderen.”

Hoe ontstaat hangxiety?

Hangxiety ontstaat op het moment dat je lichaam herstelt van een avond drinken. Tijdens een kater ervaar je lichamelijke stress, omdat je lichaam onder druk staat, net als bij een ziekte of een verwonding. Je cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, stijgt, en ook je hartslag en bloeddruk gaan omhoog. Ook in je hersenen gebeurt van alles tijdens een kater. “Drinken geeft de bekende neurotransmitters dopamine, ons genotshormoon, en serotonine, ons gelukshormoon, een boost,” legt Evenepoel uit. Bij hangxiety speelt vooral het effect van alcohol op de neurotransmitters glutamaat en GABA (gamma-aminoboterzuur) een rol. Dat werkt als volgt. Glutamaat is belangrijk voor ons cognitieve vermogen, zoals ons geheugen, en GABA is een remmende neurotransmitter. Alcohol activeert de werking van GABA, waardoor je tijdens het drinken vaak minder angstig en gestrest bent, maar het vermindert de werking van glutamaat, wat kan zorgen voor die gaten in je geheugen.

Rampscenario’s

Het tekort aan gelukshormonen zorgt een dag later dus voor somberheid. Je bent daarnaast angstig omdat de hoeveelheid GABA in je hersenen afneemt. En ook slaaptekort draagt niet bij aan een goed humeur. Kortom: je hersenen zijn na een avond drinken flink in de war en hebben tijd nodig om de balans te herstellen. Extra vervelend is het wanneer je je door de alcohol niet alles meer kunt herinneren. Wat heb je allemaal gedaan? En met wie heb je gepraat? Iemand met hangxiety gaat al snel van het ergste scenario uit. “Het niet kunnen herinneren, zorgt voor een gevoel dat je de controle bent verloren over wat er gebeurde of wat je deed,” legt psychotherapeut Rachel Buchan uit. Met andere woorden: misschien heb je iets gênants of ernstigs gedaan, maar weet je het niet meer. Dat gevoel kan leiden tot het overanalyseren van bepaalde situaties en piekergedachten.

Dit kun je doen tegen hangxiety

De allerbeste tip tegen hangxiety is natuurlijk om minder of helemaal geen alcohol te drinken. Staat er toch een avond met flink wat cocktails in de agenda? Dan kun je een aantal dingen doen om die mentale kater te voorkomen. Zo is het verstandig om cafeïne te laten staan en in plaats daarvan veel water te drinken. En, hoe groot de weerstand ook is: kom in beweging. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling. Last van piekergedachten? Bel een vriendin die erbij was, zodat je de boel samen kunt relativeren. Ook mindfulness, ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen om hangxiety te bestrijden.

Bron | HLN.be, CNN, The Guardian, Trimbos instituut

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden