null Beeld

Somber? Deze vitamine kan je helpen

Ben je veel aan het piekeren of somberen? Misschien heb je meer vitamine D nodig. Dit is niet alleen onmisbaar voor sterke botten, maar ook voor een goed humeur! En vrouwen boven de 50 riskeren vaak een tekort.

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Maar als je er weinig van binnenkrijgt, kun je óók somber worden. In elk geval hebben vrouwen die wél voldoende vitamine D binnenkrijgen veel minder vaak last van depressieve klachten dan vrouwen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben, zo blijkt uit onderzoek. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersens dat juist zo belangrijk is voor een gelukkig gevoel.

Oudere huid

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Wie weinig buitenkomt, riskeert dan ook een serieus tekort. Maar dit risico loop je ook als je wél vaak buitenkomt en boven de 50 bent. De oudere huid is namelijk minder goed in staat om onder invloed van de zon vitamine D te vormen. Daarom hebben vrouwen boven de 50 jaar een verhoogde behoefte aan vitamine D. Ook bij mensen met een getinte of donkere huid wordt minder vitamine D aangemaakt.

Neem een vitaminepil

Helaas kunnen we vitamine D nauwelijks uit onze voeding halen. Het zit wel een beetje in vette vis (zoals zalm en makreel) en in Nederland wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak-en braadproducten, maar daar krijgen we lang niet genoeg mee binnen. De Gezondheidsraad adviseert daarom vrouwen boven de 50 en andere 'risicogroepen' om dagelijkse een supplement met extra vitamine D te slikken. Bekijk hier of en hoeveel extra vitamine D je nodig hebt.

Zo controleer je een tekort

Als je denkt dat je een vitamine D-tekort hebt, kun je dit bij de huisarts laten testen.

Bron | Vitamine Informatie Bureau

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden