Gezondheid

Sokken aan in bed? Waarom die maar even helpen

sokken1.jpg

Brrr, niks zo vervelend als koude voeten terwijl je probeert te slapen. Snel een paar sokken aantrekken! Goed idee, aldus de hoogleraar thermofysiologie. Bedenk alleen wel, dat je daarmee niet verzekerd bent van een hele nacht doorslapen.

Iedereen die ooit koude voeten (of handen) in bed heeft gehad, weet dat het bijna onmogelijk is om de slaap te vatten. Het kan dan handig zijn om sokken aan te trekken, vertelt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar als je eenmaal slaapt, leveren die sokken volgens hem ‘geen voordeel’ meer op.

Huid ’s nachts warmer

“In de nacht daalt de kerntemperatuur van het lichaam, maar wordt de huid juist warmer,” legt hij uit op nu.nl. Dat kan verklaren waarom sommige mensen die met sokken in bed zijn gestapt, vaak halverwege de nacht wakker worden met oververhitte voeten en dat zij hun sokken eerst moeten uittrekken om verder te kunnen slapen. Té warme voeten zijn namelijk ook slechte inslapers.

Eigenlijk zijn sokken een beetje als alcohol: een goed slaapmutsje als je sneller in slaap wilt vallen. Maar als doorslaapmiddel minder ideaal.

Bron | nu.nl
Foto | iStock

 

Ook interessant