Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít sociale gedrag is een teken dat je gelukkig bent

dit-sociale-gedrag-is-een-teken-dat-je-gelukkig-bent.jpg

Ben jij iemand die overal gezellig een praatje maakt, of zou je het liefst onzichtbaar door het leven gaan? Bel jij bij alles je beste vriendin of moeder, of voel je die behoefte niet zo? Het lijkt misschien onschuldig, maar je sociale gedrag kan een heleboel zeggen over hoe gelukkig je bent.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard waren benieuwd wie we het liefst spreken wanneer we gelukkig zijn. Spreken we liever onze familie, onze vrienden, partner, de schoonmoeder waar we normaal gesproken geen zin in hebben? Ze volgden hiervoor een maand lang 30.000 deelnemers.

Testen van sociale gedrag

De wetenschappers hadden dagelijks contact met deze proefpersonen en stuurden ze op willekeurige momenten berichtjes via de telefoon. Hoe voelden ze zich, wat waren ze aan het doen, met wie waren ze? Op deze manier konden ze een beter inzicht krijgen in de mentale gesteldheid van iemand, en het sociale gedrag dat daarbij komt kijken.

Koetjes en kalfjes

De resultaten van het onderzoek waren niet wat je zou verwachten. Mensen die aangaven extreem gelukkig te zijn, deelden dit gevoel niet met vrienden of familie. Nee, ze richtten zich juist tot vreemden. Mensen die lekker in hun vel zitten maken sneller een praatje bij de bakker, wimpelen niet die ene straatverkoper meteen af, en zeggen vaker gedag tegen mensen die ze tegenkomen op straat.

Vrienden en familie

De deelnemers die zich slecht voelden zochten juist sneller contact met vrienden en familie. Ze zochten comfort en bevestiging bij de mensen waarvan ze houden. Lastige situaties (waaronder met vreemden praten) gingen ze liever uit de weg. Gelukkige mensen voelden minder de behoefte om hun geliefden te spreken. Sterker nog, de deelnemers die aangaven minder gelukkig te zijn deden op een dag leukere activiteiten dan mensen die zich wél gelukkig voelden.

Dagje Netflix

Dus zit je een dagje lekker alleen op de bank met Netflix en heb je ook geen behoefte erop uit te gaan? Dat hoeft helemaal geen slecht teken te zijn: het kan erop wijzen dat je gewoon prima in je vel zit.

Bron | HLN.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant