null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Social media slecht? WhatsApp is volgens deze studie juist heel gezond voor je

Hoewel social media en gezondheid vaak niet op een positieve manier in één zin genoemd worden, blijkt uit een nieuw onderzoek toch echt dat WhatsApp een stuk minder slecht is voor mensen dan eerst werd gedacht.

De wetenschappers van Edge Hill University onderzochten de psychologische effecten van het gebruik van WhatsApp. Hieruit bleek dat WhatsApp helemaal niet zo slecht voor ons is als sommige andere social media-apps. Sterker nog: appen zou behoorlijk wat positieve gevolgen voor je gezondheid hebben.

Minder eenzaam

Mensen die veel tijd besteden aan contact onderhouden met hun vrienden en familie via WhatsApp, houden hier veel positieve gevolgen voor hun gezondheid aan over. Deelnemers van het onderzoek die veel tijd doorbrachten op WhatsApp gaven aan zelfverzekerder en minder eenzaam te zijn dan mensen die dit niet deden.

Depressief

Dit gaat in tegen het algemene beeld dat we hebben van social media. Er zijn ontzettend veel onderzoeken die aantonen dat het gebruik van social media ons onzeker, gestrest of zelfs depressief maakt, zoals dit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania.

Tekstberichten

Dit komt doordat de levens van anderen op social media-apps als Instagram en Facebook altijd beter en mooier lijken dan de onze. Hierdoor voelen we ons snel jaloers, eenzaam of minderwaardig, zo concluderen onderzoekers. WhatsApp is echter puur gericht op het uitwisselen van tekstberichten tussen vrienden en familie, waardoor dit niet dezelfde nadelige gevolgen heeft voor onze psychologische gezondheid.

Hechte relatie

Integendeel dus juist. De groepsgesprekken en één-op-één-gesprekken dragen juist bij aan onze mentale gezondheid. We voelen ons sneller gehoord en de app geeft ons het gevoel dat we een betere, hechte relatie hebben met onze vrienden en familie. En dat maakt ons weer gelukkiger. Appen maar, dus.

Bron | The Independent

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden