Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zóveel invloed hebben social media op hoe (on)gezond we eten

zoveel-invloed-hebben-social-media-op-hoe-ongezond-we-eten.jpg

Wat onze vrienden op social media eten, blijkt heel wat invloed te hebben op wat wij dagelijks consumeren. Als je je vrienden online elke dag groente en fruit ziet eten, dan ga je zelf ook eerder voor een extra portie groen. Helaas werkt het niet alleen zo bij gezond eten. Ook als je vrienden fastfood, chocola of snoep delen op social media, krijg je daar juist meer zin in en zul je dus eerder kiezen voor een vette hap.

Onbewust hebben social media dus veel meer invloed op onze eetgewoonten dan we denken, blijkt uit Engels onderzoek.

Beïnvloedbaar door social media en eten

Ben je op dieet? Ontvolg dan snel al je vrienden die regelmatig foto’s van fastfood plaatsen, en zoek accounts van mensen die meer groente eten. Social media heeft namelijk meer effect op onze eetgewoonten dan we denken, en we zijn enorm beïnvloedbaar. Als we geloven dat als onze vrienden veel groente of fruit eten, vinden wij dat we dat ook moeten doen. Maar als we de mensen, die we op sociale media volgen, veel snacks en frisdrank zien nuttigen, geven we onszelf sneller toestemming om óók naar de friet en cola te grijpen.

Foto’s

Onderzoekers vroegen studenten hun eigen eetgewoonte te beschrijven, en ook die van mensen waarmee ze bevriend zijn op social media. Vervolgens werd het gedrag van de deelnemers in de gaten gehouden. Voor elk bord met gezond eten dat hun vrienden online plaatsen, nemen ze ongeveer één vijfde van een portie groen. Dus bij vijf foto’s met groente en fruit, nemen ze al snel een hele extra portie van een gezonde maaltijd. Als de deelnemers van het onderzoek drie porties ongezond eten zien van leeftijdsgenoten, gunnen ze zichzelf eerder een portie junkfood. Vooral Facebook en Instagram hebben veel invloed op wat we eten, omdat ze erg visueel ingesteld zijn en vooral om foto’s draaien.

Resultaten

Wat hebben we aan zo’n onderzoek? Volgens de researchers kunnen de resultaten onder andere gebruikt worden voor campagnes om groente en fruit te promoten. Maar ook kunnen we het zelf op een andere manier toepassen. Als we gezondere keuzes willen maken, zou het kunnen helpen om meer mensen te volgen die ook gezonde maaltijden eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | HLN, Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant