null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sober September: is het goed voor je om een maand geen alcohol te drinken?

Het is weer zover: na een lange zomer vol wijntjes, gezellige barbecues en andere ongezonde ding, is het tijd om even aan de rem te trekken. Ga jij proberen om in Sober September de alcohol te laten staan? Dít doet het allemaal voor je lichaam. 

De positieve gevolgen zijn zo groot, dat je er misschien nog wel een paar maanden achteraan wilt plakken.

Je laat alcohol vaker staan

Uit een onderzoek van University of Sussex is gebleken dat mensen die de uitdaging aangingen en een maand geen alcohol dronken, later in het jaar ook minder dronken dan normaal. Waar de deelnemers van het onderzoek eerst gemiddeld 4,3 dagen per week dronken, was dat na de alcoholvrije maand nog maar gemiddeld 3,3 dagen per week.

Je slaapt beter

Uit datzelfde onderzoek bleek dat stoppen met alcohol wonderen doet voor je nachtrust. Maar liefst 71 procent van de deelnemers gaf aan beter te slapen nu ze niet of minder dronken. Zo gek is dat niet: alcohol staat erom bekend slecht te zijn voor de kwaliteit van je slaap.

Je huid wordt beter

Alcohol droogt de huid uit, waardoor rimpels sneller zichtbaar worden. Daarnaast zorgt alcohol voor roodheid en oneffenheden, omdat het de bloedvaten verwijdt. Wanneer je stopt met drinken, geef je je huid eindelijk de kans om even bij te komen. En het werkt: 54 procent van de deelnemers gaf aan een betere huid te hebben na de alcoholvrije maand.

Lees ook:

Een maand geen alcohol? 10 tips om het vol te houden

Je valt af

Je hebt misschien niet door hoeveel calorieën je naar binnen werkt wanneer je dagelijks een glaasje wijn drinkt, maar het is niet niks. Een glas rode wijn bevat gemiddeld 82 calorieën. Drink je er dagelijks een, dan zijn dat dus 2.542 calorieën per maand. Wanneer je een maand stopt, ga je dit dus snel aan je lichaam merken. Ook in het onderzoek gaf 58 procent van de deelnemers aan gewicht te hebben verloren.

Je loopt minder risico op ziektes

Als toevoeging op het vorige punt: overgewicht leidt tot complicaties als hart- en vaatziekten of diabetes. Wanneer je afvalt omdat je minder drinkt, loop je dus ook minder risico op zulke aandoeningen.

Je lever groeit terug

Dat alcohol slecht is voor je lever, hoeven we je vast niet te vertellen. Na een paar glazen alcohol draait je lever overuren om deze giftige stoffen weer uit je lichaam te krijgen. Drink je meer dan vier glazen alcohol per dag, dan kun je te maken krijgen met leverfibrose: je lever verschrompelt dan doordat hij beschadigd raakt. Gelukkig zijn de effecten voor een groot deel omkeerbaar wanneer je een maand stopt met drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Negatieve gevolgen

Toch hoeven de gevolgen niet alléén maar positief te zijn. Ben je gewend een paar glazen alcohol per dag te drinken, dan is de kans groot dat je eerst last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Hierbij moet je denken aan slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. Gelukkig zijn deze klachten maar tijdelijk, en niet gevaarlijk voor je gezondheid.

null Beeld

Nog meer lezen over gezond leven? Dat kan in de Margriet Gezond Leven special, vol inspirerende interviews, uitgebreide reportages en praktische tips. Bestellen kan hier.

Bron | NU.nl, MedicalNewsToday

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden