Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

O jee: een snurkende partner is slecht voor je gezondheid

there-is-no-way-of-stopping-him.jpg

Er is niets vervelender dan wanneer je nachtrust wordt verstoord door constant gesnurk naast je. Maar een snurkende partner leidt niet alleen tot irritatie en minder slaap, het brengt ook nog een ander gezondheidsrisico met zich mee.

Heb je een partner die snurkt, dan heb je dus heel erg pech.

Vliegtuigen

Onderzoekers van de Universiteit van Athene bestudeerden de slaappatronen van 140 deelnemers die in de buurt van een luchthaven wonen. Het is natuurlijk logisch dat het lawaai van alle vliegtuigen regelmatig de slaap van omwonenden verstoort. De wetenschappers wilden weten wát dat dan precies met je lichaam doet.

Gevolgen

Nu vraag je je misschien af: wat hebben vliegtuigen en snurken met elkaar te maken? Een heleboel, blijkt uit het onderzoek. De herrie van een vliegveld en het geluid van een snurkend persoon hebben namelijk dezelfde gevolgen voor een slapend persoon.

Verhoogde bloeddruk

En de gevolgen zijn niet mis. Storende geluiden tijdens de slaap kunnen namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk. Het aantal decibellen van omliggende geluiden staat direct in verbinding met de stijging van de bloeddruk. En dat is best gevaarlijk: een (te) hoge bloeddruk brengt namelijk allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is een risicofactor voor onder andere beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.

Oordopjes

Je hoeft je dus echt niet schuldig te voelen tegenover je partner als je af en toe in een ander bed wilt slapen: je gezondheid staat op het spel! Een andere oplossing kan zijn om te investeren in goede oordopjes. Dat scheelt ook weer een heleboel frustraties.

Bron | Bedrock.nl
Beeld | iStock

Meer lezen?
Bewezen: vrouwen snurken net zo luid als mannen

Ook interessant