Margriet logo
null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Snurkende partner? Dít kun je volgens een slaapexpert dan het beste doen

Misschien heb je het ooit wel eens meegemaakt: je gaat samen met je partner naar bed, en al na een paar minuten hoor je een zacht geronk naast je. Je weet meteen hoe laat het is. Op dat soort momenten zou je je snurkende wederhelft het liefst achter het behang willen plakken, want het geluid ervan kan je nachtrust behoorlijk beperken. Maar hoe vervelend een snurkende partner ook kan zijn, toch is het ook fijn om naast elkaar te slapen en wakker te worden.

Hoe ga je om met zo’n situatie die je nachtrust behoorlijk kan beperken? Slaapexpert Alies Coster legt het uit.

Twintig tot veertig procent snurkt

Snurken is een veelvoorkomend probleem: zo’n twintig tot veertig procent van de mensen snurkt. Uit verder onderzoek blijkt dat meer mannen snurken dan vrouwen, en dat dieren ook kunnen snurken. Maar waar we het gesnurk bij onze hond of poes nog weleens schattig vinden, kan het voor een menselijke (bed)partner juist vervelend zijn. Dat maakt snurken een complex probleem. Het heeft invloed op twee personen, het heeft invloed op de nachtrust en daarbij ook op de relatie. Belangrijk dus, om je bewust te zijn van de gevolgen, én de verschillende oplossingen.

Wat doen bij een snurkende partner?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanner je last hebt van een snurkende partner. Een oude tegeltjeswijsheid zegt ‘verander wat je niet kunt accepteren, en accepteer wat je niet kunt veranderen’. Als het gaat om snurken, misstaat deze quote niet. Laten we beginnen bij het begin. Hoe doe je iets aan snurken

Ga op zoek naar de oorzaak

In de trant van de oude wijsheden zeg ik altijd maar zo: bewustwording is de eerste stap naar verandering. Om een oplossing voor het snurkprobleem te vinden, helpt het om te begrijpen hoe dit ontstaat. Het ‘grommende’ geluid van snurken ontstaat door een vernauwing in de bovenste luchtwegen. Dat kan in de keel- of neusholte zijn, of in de overgangsholte tussen beide. Als er veel lucht door een te kleine ruimte moet, zorgt dat voor trillingen en een bijbehorend snerpend geluid, wat we snurken noemen. Je kunt dat vergelijken met een ballon die je leeg laat lopen, terwijl je het tuutje half dicht houdt.

Een vernauwing van de luchtweg kan allerlei oorzaken hebben. Bij een rugslaper, of na het nuttigen van een alcoholische versnapering, zakt de tong bijvoorbeeld sneller in de keel, waardoor het snurken ontstaat. Een vernauwing in de neusholte kan ontstaan door een verkoudheid, of een airco die aanstaat. Ook kan overgewicht, ouder worden, of oververmoeidheid ervoor zorgen dat de wanden van de keelholte verslappen of verdikken, waardoor de vernauwing, en dus het snurken ontstaat. Tot slot kan een persoon ook van nature een slappe huig hebben, dat is de overgangsholte die tussen de keel- en neusholte in zit.

Meer van Alies?

Dít kun je het beste doen als je partner later naar bed wil dan jij

Snurken verminderen door leefstijl

Als je het snurken wil oplossen, dan moet je dus eerst weten waar de ‘snurk’ (van je partner) vandaan komt. Er kan al veel worden gewonnen als het gaat om leefstijl. Roken of drinken voor het slapengaan, verergert het snurken, en een regelmatig leef- en slaapritme kan het snurken juist weer verminderen. Als dit allemaal voor elkaar is, en het helpt niet, dan zijn sommige mensen gebaat bij een hulpmiddel. Er bestaan banden voor om je hoofd en kin, er bestaan anti-snurk kussens, en ook snurkbeugels.

Snurkbeugels bestaan zowel voor de neus als de mond. Voor alle anti-snurk hulpmiddelen geldt dat het voor sommige mensen een fijne oplossing is, maar dat het in de meeste gevallen niet duurzaam is. Ze slapen niet prettig, ze helpen niet altijd, en gaan snel kapot als je de reviews moet geloven. De meest houdbare oplossing tegen het snurken, is een MRA-snurkbeugel op maat. Die kun je laten opmeten door de KNO-arts. Overleg dit altijd met een huisarts en laat ook altijd goed controleren op slaapapneu.

Apart slapen van snurkende partner

Wanneer het snurken van je partner je nachtrust ernstig belemmert, en jullie beide een hulpmiddel niet zien zitten, dan kan het een oplossing zijn om zelf in een andere kamer te gaan slapen. Misschien klinkt dit als een gek idee, maar onthoud dat apart slapen niks met de kwaliteit van je relatie te maken heeft en dat je ook quality time in bed kunt hebben als je niet samen slaapt. Het taboe rondom apart slapen mag er wel een keer af mag, meer stellen doen dat dan je denkt. Zorg er wel ten alle tijde ook voor dat je altijd met je partner blijft overleggen en respect blijft houden voor elkaars keuzes.

Leren accepteren

Mochten zowel de snurkbeugel, als het apart slapen niet bij jullie passen, dan zijn er gelukkig ook verschillende manieren om het snurken te leren accepteren. Eén manier om dat te doen, is om het snurkgeluid anders te definiëren in je hoofd. Ga eens na welke gedachte bij je opkomt wanneer je de eerste snurk van je partner hoort. Is dat iets in de trant van ‘vervelend’ of ‘daar gaan we weer’? Zo’n gedachte kan een geïrriteerd gevoel oproepen, wat het slapen niet makkelijker maakt.

Wat je beter kunt doen, is om het snurken in je hoofd te gaan koppelen aan een fijn geluid, zoals hoge golven in een zee. Of koppel het aan de liefde voor je partner. Wees creatief! Het is niet erg als het niet lukt in het begin, je kunt het altijd opnieuw proberen. Als je het snurkgeluid in je hoofd minder vervelend maakt, lukt het je makkelijker om je ervoor af te sluiten. Slaap lekker vanavond!

null Beeld

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Tekst | Slaapexpert Alies Coster

Beeld | Getty Images

Foto | Privébeeld Alies Coster

Alies CosterGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden