Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Snuiten we onze neus altijd al op de verkeerde manier?

neus-snuiten.jpg

Keelpijn, niezen, snotteren, hoesten en oorpijn, het kunnen allemaal symptomen zijn van een verkoudheid. Je zit er nooit op te wachten. Maar als het eenmaal zover is, is het een kwestie van uitzitten en zakdoekjes in huis halen. Want je neus snuiten, daar ontkom je niet aan. Al moet je dat natuurlijk wel op de goede manier doen…

Als het verkoudheidsvirus je eenmaal getroffen heeft, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. De manier waarop je je neus snuit, speelt daarbij een grote rol. Want geloof het of niet, maar van op een verkeerde manier snuiten kan je verkoudheid erger worden of langer blijven duren.

Geïrriteerd

Als je verkouden bent, zijn de bloedvaten in je neus geïrriteerd. Snuit je je neus om de haverklap, dan oefen je veel druk uit op het reukorgaan. En dat kan de irritatie verergeren.

Daarnaast bevat je snot bacteriën of virussen. Die wil je natuurlijk niet verspreiden, omdat je daardoor alleen maar zieker wordt. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat het geïnfecteerde slijm niet in je holtes terechtkomt.

Eén kant tegelijk

Hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt? Hoogstwaarschijnlijk snuit je je neus altijd door druk uit te oefenen vanuit twee neusgaten tegelijk. Maar je kunt beter één neusgat afsluiten, bijvoorbeeld door ’m met één vinger dicht te drukken. Snuit vervolgens zachtjes door het andere neusgat, en doe daarna hetzelfde met de andere kant.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Bekijk de video en zie hoe je eenvoudig een lijntje rond je lippen zet, zonder uit te schieten.

Kun je de video niet zien? Bekijk ’m dan via deze link.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant