Margriet logo
Snotneus en tranende ogen? Misschien heb je een herfstallergie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Snotneus en tranende ogen? Misschien heb je een herfstallergie

Met het voorbijgaan van de zomer, hoop je dat er ook een einde komt aan het snotteren door hooikoorts. De bomen staan tenslotte niet meer in bloei. Toch kun je bedrogen uitkomen, want er bestaat ook zoiets als een herfstallergie, waardoor je ook als de blaadjes van de bomen vallen, last blijft houden van tranende ogen.

Een snotneus en tranende ogen in de herfst. Komt het misschien door de kou of is er meer aan de hand? De herfstallergie is een stuk minder bekend dan de allergieën waar we in de lente, niet voor niets het allergieseizoen, mee te maken krijgen. Toch kun je in de herfst ook last krijgen van deze allergische klachten. Hoewel herfstallergie niet gebruikt wordt in de medische wereld, is het wel een term die de lading van de klachten dekt.

Hoe ontstaat een herfstallergie?

Er zijn verschillende dingen die een herfstallergie kunnen veroorzaken. Net als in de lente kan het gaan om bepaalde planten, zoals ambrosia. Deze kwam niet veel voor in Nederland, maar volgens de GGD zorgen de warmere en langere zomers ervoor dat deze plant ook hier beter kan verspreiden en groeien. De pollen die deze plant verspreidt, kunnen zorgen voor hooikoortsklachten. Meestal groeit deze plant in de zomer, maar hij kan nog tot in november door blijven groeien. Dus ook tot ver in de herfst kan deze plant klachten geven.

Daarnaast is er nog een belangrijke veroorzaker van klachten: schimmel. Dit kan groeien in de kelder of badkamer, maar ook buiten in stapels vochtige bladeren. En wat dacht je van huisstofmijt? Dit komt vaker voor in vochtige zomermaanden, maar kan zich in de herfst door huis verspreiden, zeker als je voor het eerst de verwarming aanzet.

Herfstallergie of verkoudheid?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een herfstallergie. Denk bijvoorbeeld aan een loopneus en waterige ogen, niezen en hoesten. Ook kun je last krijgen van jeukende ogen en een kriebelende neus, net als donkere kringen onder je ogen. Die klachten klinken misschien wat algemeen en doen denken aan een verkoudheid. De twee zijn lastig van elkaar te onderscheiden, maar zijn wel degelijk verschillend. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, terwijl een allergie een reactie van je afweersysteem is. Een belangrijk verschil is het algemene ziektegevoel dat bij een verkoudheid komt kijken. Je kunt als je verkouden bent ook last krijgen van spierpijn. Meestal ben je na vijf tot zeven dagen van je verkoudheid af. Een allergie blijft langer hangen en zal ook langer klachten geven. Spierpijn komt hierbij niet vaak voor.

Allergieën worden erger

Experts laten weten dat klimaatverandering geen goede ontwikkeling is, ook niet als het aankomt op de duur van een allergieseizoen. Zo zegt Kenneth Mendez, voorzitter van de Amerikaanse Astma en Allergie Stichting, dat een hogere uitstoot ervoor zorgt dat planten grotere hoeveelheden stuifmeel afgeven. Daarbij blijft het langer warm, waardoor planten langer blijven doorgroeien en nog tot het eind van het jaar pollen kunnen verspreiden.

Herfstallergie behandelen

Als je een herfstallergie hebt, kom je er misschien ook het liefst weer zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een herfstallergie te behandelen, zodat je niet constant snotterend door het huis loopt. Als je vooral last hebt van allergische reacties door huisstofmijt, is het belangrijk om blootstelling hieraan zoveel mogelijk te beperken. Gebruik een hypoallergene matrashoes en maak je matras vaak genoeg goed schoon. Ook als je een vloerkleed hebt of andere oppervlakken die stof aantrekken, is het belangrijk om deze goed schoon te houden.

Als je al last hebt van je neusslijmvlies, kun je dit volgens Professor Peter Hellings (UZ Leuven) het best regelmatig spoelen met een zoutoplossing of zout water. Je spoelt dan de huisstofmijt weg uit je neusholte, net als stofjes die vrijkomen tijdens een allergische reactie en de klachten veroorzaken. Mocht dit niet werken, dan kun je kijken naar neusspray, antihistaminica (anti-allergietabletjes) of als laatste optie naar immunotherapie. Dit laatste is vooral voor patiënten waarbij niets anders helpt. Je krijgt een lage dosis huisstofmijt toegediend, via een tablet of injectie, waardoor je op termijn minder fel reageert op huisstofmijt. Mochten andere alternatieven niet werken, neem dan contact op met je (huis)arts om te kijken of immunotherapie bij jou past.

Bron | Goed Gevoel, WebMD, New York Times

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden