Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moeite met in slaap vallen? Een pyjama van dít materiaal kan helpen

wollen-pyjama-slapen.jpg

De een geeft de voorkeur aan een wijd T-shirt, de ander slaapt het liefst in een warme flanellen trui en een zachte lange broek met sokken. En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die helemaal niets dragen in bed. Wat het fijnst is, verschilt kortom per persoon. Maar als je wel een betere nachtrust kunt gebruiken, is een pyjama van deze stof de beste keus…

Heb je al van alles geprobeerd om lekkerder te slapen en vlugger in dromenland te zijn? Volgens Australische onderzoekers doet een wollen pyjama wonderen. In slaapkleding van dit materiaal zou je tot wel 15 minuten sneller onder zeil zijn dan wanneer je een katoenen variant draagt.

Wol vs. katoen

Het onderzoekteam schakelde twee groepen van verschillende leeftijden in: zeventien studenten en 36 oudere volwassenen. Zij kregen allemaal een wollen én een katoenen pyjama aan en sliepen in een kamer waar de temperatuur 17 graden bedroeg. Wat bleek? Het groepje studenten viel na elf minuten al in slaap toen ze een wollen pyjama droegen. In een katoenen exemplaar deden ze hier zeven minuten langer over. Het kostte volwassenen in de leeftijd van 65 tot 70 ongeveer twaalf minuten om in slaap te komen in een wollen pyjama. Droegen ze een katoenen slaapoutfit, dan duurde het 22 tot 27 minuten totdat ze in dromenland waren.

Logische verklaring

Volgens dr. Paul Swan, onderzoeker van The University of Sydney, is hier een logische verklaring voor. “Wol reguleert je lichaamstemperatuur veel beter en houdt je in wat bekendstaat als ‘de thermische comfortzone’. Je valt dus niet alleen sneller in slaap, je slaapt ook langer en geniet van een diepere nachtrust,” legt hij uit. “Vroeger was slapen onder beddengoed van wol de norm. De wetenschap heeft nu de voordelen van slapen in en onder wol herontdekt.” Klinkt heel aannemelijk. Wat ons betreft een reden om vaker in een wollen pyjama onder de wol te kruipen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | flair.be
Beeld | iStock

Ook interessant