Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maak je graag selfies? Dan krijg je misschien sneller rimpels

best-friends-drinking-coffee-and-taking-photos.jpg

De schermen van smartphones zouden slecht zijn voor onze ogen, het geheugen en concentratie én onze slaap. En alsof dat allemaal niet erg genoeg is, blijken we er nu ook sneller rimpels van te krijgen.

Het blauwe licht van je telefoonscherm veroudert de huid namelijk sneller. Maak je graag selfies of houd je je telefoon vaak dichtbij je gezicht? Dan is de kans groot dat je hier over een paar jaar de gevolgen van ziet.

Zichtbaar licht

De boosdoener is het HEV(high-energy visible)-licht in je telefoon, ook wel bekend als het blauwe licht. Sommige bedrijven in de schoonheidsindustrie beweren dat dit net zo slecht is voor je huid als de zon. HEV-licht zit namelijk ook in daglicht. HEV staat voor de hoge frequentie korte golflengten van licht die worden afgegeven, die zichtbaar zijn voor het menselijk oog. In tegenstelling tot bijvoorbeeld UVA- en UVB-licht, wat we niet met het oog kunnen waarnemen.

Lees ook
Waarom jouw telefoonverslaving slecht is voor je hond

Schadelijke gevolgen

De vraag is nu of dit blauwe licht ook echt schadelijk is voor de huid. Eerder werd al bekend dat onze ogen, geheugen en slaap onder onze telefoonschermen lijden, en nu dus ook onze huid. Voor nu is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat HEV-licht huidkanker kan veroorzaken. Wat wel blijkt uit onderzoek van de Global Cosmetic Industry, is dat dit blauwe licht van je scherm kan zorgen voor intensere pigmentatie, en dat met name rond het voorhoofd en de ogen. Daarnaast raakt de huid verzwakt, waardoor het zich minder goed kan beschermen tegen andere schadelijke straling van bijvoorbeeld de zon.

Zonnebrandcrème

Toch is er nog niet genoeg bekend om echt met zekerheid te kunnen zeggen dat het licht van telefoonschermen gevaarlijk is voor de huid. Voor nu kun je nog steeds het beste een sterke zonnebrandcrème gebruiken die beschermd tegen UVA-licht. En mocht je geen risico’s willen nemen, is het een goed idee om iets minder vaak een selfie te nemen.

Bron| The Guardian
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant