Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Sneller afvallen? Ga vaker in bad!

bad.png

Goed nieuws voor iedereen die graag een paar pondjes kwijt wil. Een Britse onderzoeker heeft een wel héél relaxte manier gevonden om je vetverbranding te verhogen: met een warm bad kun je ruim honderd extra calorieën verbranden. Gewoon, terwijl je ligt.

Volgens de Britse onderzoeker Steve Faulkner steeg het energieverbruik van zijn (inactieve en mannelijke) proefpersonen met maar liefst tachtig procent als ze een warm bad namen, meldt de Britse krant The Guardian. Een uurtje badderen in veertig graden scheelde ze gemiddeld 126 extra calorieën, wat mannen ongeveer verbruiken tijdens een wandeling van vijfentwintig tot dertig minuten.

Lagere bloedsuikerspiegel dan na fietsen

Faulkner ontdekte ook dat een warm bad een gunstig effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel, wat de kans op diabetes kan verkleinen. Voor zijn proefpersonen werkte een uur badderen zelfs beter dan een uur fietsen: hun bloedsuikerpieken bleven na een maaltijd en een warm bad tien procent láger dan na een fietstocht! Faulkner vermoedt dat een heet bad de zogeheten ‘heat shock‘-proteïnen activeert, die de insulinehuishouding verbeteren. Hij wil nu gaan onderzoeken of een warm bad ook kan helpen bij mensen die diabetes hebben.

Wisselbaden beste effect?

Helaas heeft Faulkner geen vrouwen onderzocht, maar ook voor ons kan het vast geen kwaad om wat vaker een warm bad te nemen. Geen zin om te zweten? Uit ander onderzoek blijkt dat kou de beste manier is om ‘bruin vet’ te stimuleren, het vetweefsel dat je lichaam op temperatuur houdt door calorieën te verbranden. Bruin vet zou daarom een belangrijke sleutel kunnen zijn tot sneller gewichtsverlies. Misschien bereik je dus het beste resultaat door wisselbaden te nemen: een warm bad om je ‘hitteproteïnen’ te activeren, een dompelbad om je bruine vetpercentage omhoog te krijgen.

Ook interessant