Margriet logo
Snel afvallen met Ozempic? Dit vertelt een diëtist over het populaire medicijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Snel afvallen met Ozempic? Dit vertelt een diëtist over het populaire medicijn

Over het medicijn Ozempic wordt veel gesproken en geschreven. Het medicijn werd voorgeschreven voor diabetes, maar al snel bleek dat de medicatie in een hoge dosering tot gewichtsverlies leidt. Maakt dit het een wondermiddel om af te vallen? Diëtist Desiré van der Kruk van jouwfoodplan.nl legt het uit.

Desiré vertelt dat semaglutide, het medicijn dat uitgegeven wordt onder de merknaam Ozempic, een goed alternatief voor invasieve operaties voor gewichtsverlies kan zijn. Maar omdat het middel bijwerkingen kent en je weer aankomt als je ermee stopt, zijn strenge voorwaarden belangrijk. Semaglutide lost slechte voedingsgewoonten volgens haar niet op. Daarbij is het ook niet het wondermiddel wat TikTok doet geloven.

Wat is Ozempic?

Ozempic is een medicijn dat helpt bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel. De werkende stof benoemden we hierboven al even: semaglutide. Naast het reguleren van je suikerspiegel, heeft Ozempic ook andere effecten. Zo vertraagt het je maaglediging (hoelang voeding in je maag blijft) en onderdrukt het de eetlust. Hierdoor voel je je langer vol.

Ozempic heeft vele, bekende fans. Zo gaf Elon Musk al toe dat hij met het middel dertien kilo afviel. Ook is het vermoeden dat Kim Kardashian het middel gebruikt om snel af te vallen. De resultaten die uit onderzoeken naar voren komen, lijken duidelijk. 48 procent van de deelnemers die semaglutide gebruikten, verloren minstens 15 procent van hun lichaamsgewicht. Deelnemers die een placebo gebruikten, verloren maar vijf procent. Een aantoonbaar verschil, aldus Desiré.

Een wondermiddel?

Op TikTok wordt veel gesproken en gedeeld over Ozempic. En hoewel het volgens Desiré een alternatief kan zijn voor invasieve operaties voor gewichtsverlies, blijkt het geen wondermiddel. Zo merk je de effecten alleen als je de medicatie gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die stoppen met semaglutide, na twee jaar weer tweederde van hun verloren kilo’s terug hebben. En dat is niet het enige: ook de andere positieve effecten, zoals een verlaagde bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker, waren omgekeerd.

De bijwerkingen van Ozempic

Ozempic lijkt tot nu toe vooral voordelen te kennen, maar het medicijn is niet zonder bijwerkingen. Als je dit gebruikt, kun je last krijgen van klachten als oprispingen, diarree, vermoeidheid, braken, misselijkheid en buikpijn. Of het hierbij blijft, is de vraag. Desiré stipt aan dat proefdieren die semaglutide kregen, schildkliertumoren ontwikkelden. Of het risico hierop bij mensen ook verhoogd is, is nog niet bekend.

Ozempic kopen

Ozempic is niet vrij verkrijgbaar en wordt officieel alleen voorgeschreven aan diabetespatiënten. Wel is er een ander medicijn op de markt, dat hier op lijkt: Saxenda. Onderzoeken naar dit middel lieten zien dat hiermee een gemiddeld gewichtsverlies van vijf procent gehaald wordt. Maar dit middel krijg je niet zomaar. Je krijgt Sandexa pas vergoed door je zorgverzekeraar als je aan strenge voorwaarden voldoet:

  • Je moet minstens een jaar deelgenomen hebben aan een gecombineerd leefstijlinterventieprogramma.
  • Je moet een extreem verhoogd gezondheidsrisico, bijvoorbeeld een BMI van hoger dan 40 of een BMI van hoger dan 35 in combinatie met een andere aandoening (hart- en vaatziekten, artrose of slaapapneu).
  • Je moet stoppen met Saxenda als je na drie maanden niet minstens vijf procent van je lichaamsgewicht verloren hebt.

Wat vindt Desiré van Ozempic?

Desiré denkt dat semaglutide een goed hulpmiddel kan zijn voor mensen met zwaar overgewicht. Maar, zegt ze, afvallen zonder medicijnen is altijd het beste. “Strenge voorwaarden zijn daarom belangrijk.”

Ook is Desiré van mening dat semaglutide absoluut geen wondermiddel is. “Alleen al het feit dat Ozempic een TikTok-trend voor gewichtsverlies is, is misselijkmakend. Semaglutide lost slechte voedingsgewoonten niet op. De bijwerkingen kunnen intens zijn en moeten door de huisarts worden gemonitord.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden