Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Smartphoneverslaving leidt mogelijk tot verhoogd risico op eenzaamheid

Zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk jij per dag op je telefoon? Grote kans dat dit meer is dan je eigenlijk zou willen toegeven. Steeds meer mensen vinden het lastig om los te raken van hun smartphone. En dat zou best wel eens gevolgen kunnen hebben voor de toekomst.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona stellen namelijk dat onze smartphoneverslaving kan leiden tot een verhoogd risico op depressie en eenzaamheid.

Smartphoneverslaving

Even snel je mail checken, een WhatsAppberichtje lezen of even snel googelen hoe dat ene leuke restaurant ook al weer heet waar je laatst hebt gegeten. De laatste jaren zijn we onze telefoon steeds meer gaan gebruiken. Keken we in 2016 nog 'maar' 40 uur per maand naar onze telefoon, in 2018 was dat al gemiddeld 61 uur. Gemiddeld is dat zo’n twee uur per dag!

Psychische klachten

Eerdere studies tonen aan dat er een verband is tussen veelvuldig smartphonegebruik en psychische klachten als eenzaamheid en depressie. Het was tot nu toe echter onduidelijk of de klachten veroorzaakt werden door smartphonegebruik of dat mensen zich slechter gingen voelen en daarom vaker hun telefoon pakten.

Onderzoek

Amerikaanse wetenschappers onderzochten daarom de psychologische afhankelijkheid van 346 smartphonegebruikers in de leeftijd van achttien tot twintig jaar. Ze beoordeelden de afhankelijkheid door middel van een vragenlijst waarin de proefpersonen moesten aangeven in hoeverre ze het eens waren met bepaalde stellingen, zoals 'Ik raak in paniek als ik mijn smartphone niet kan gebruiken'. Daarnaast moesten ze vragen beantwoorden over de mate waarin ze zich eenzaam en depressief voelden.

Lees ook

Op déze momenten is het extra slecht om op je smartphone te zitten

Volledige afhankelijkheid

Ze concludeerden daarbij dat een hoge smartphone-afhankelijkheid leidt tot meer symptomen van depressie en eenzaamheid. "Het belangrijkste is dat afhankelijkheid van smartphones direct latere depressieve symptomen voorspelt", vertelt hoofdonderzoeker Matthew Lapierre. "Er ontstaat een probleem wanneer mensen volledig afhankelijk worden van het apparaat. Ze voelen zich angstig als ze geen beschikking hebben tot het apparaat omdat ze bang zijn dat het een nadelig effect heeft op hun dagelijks leven."

Bron | Science Daily, Welingelichte Kringen

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden