null Beeld

‘Smak niet zo, mens!’ 9 signalen dat je waarschijnlijk misofonie hebt

We storen ons allemaal weleens aan iemands gesmak of gesnuif. Maar als je misofonie hebt, kunnen dit soort alledaagse geluiden zo'n enorme kwelling zijn dat je een punt achter je relatie zet of ontslag neemt. Als je deze 9 signalen herkent, is de kans groot dat je aan deze aandoening lijdt. 

Misofonie betekent letterlijk 'haat van geluid'. Als je deze aandoening hebt, wat naar schatting voor drie procent van de mensen geldt, heb je een intense afkeer van een bepaald geluid of van meerdere geluiden.

Irritante geluiden

Vrijwel alle mensen met misofonie verdragen geen eetgeluiden en andere mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen. Maar ook het klikken met een pen, typen op een toetsenbord of kraken van chipszakken kan voor iemand met misofonie ondraaglijk zijn. In principe kan elk geluid volgens de Vereniging Misofonie een helse kwelling betekenen. Wat iemands 'triggergeluid' ook is, hij wordt woedend zodra hij het hoort en wil nog maar één ding: dat het stopt.

Niet meer eten met gezinsleden

Mensen zonder misofonie kunnen irritante geluiden wel negeren. Maar met deze aandoening is dat vrijwel onmogelijk. Zodra je je trigger(s) hoort – waar je intussen een hyperfocus voor hebt ontwikkeld – wordt al je aandacht ernaartoe gezogen en voel je direct een enorme woede, haat of afschuw. Je kunt je niet meer concentreren en zou de veroorzaker wel een knal willen verkopen. Dit wil je natuurlijk niet écht. Dus moet je deze nare gedachten onderdrukken, wat erg vermoeiend is. Omdat de gevoelens die worden opgewekt zo hevig en naar zijn, doen mensen met misofonie veel moeite hun triggers te vermijden. Dit kan heel ver gaan: veel van hen gaan nooit naar de bioscoop, kunnen niet slapen bij hun geliefde of eten nooit meer met hun gezin samen om te voorkomen dat ze hun dierbaren de huid vol schelden. Mensen zetten zelfs een punt achter hun relatie of nemen ontslag om maar van een bepaald geluid af te zijn dat iemand produceert.

Symptomen misofonie

Als je onderstaande symptomen en klachten herkent – vooral de eerste vier – is de kans groot dat je aan misofonie lijdt en dus een misofoon bent. De ernst van de aandoening hangt af van hoe vaak je ergens last van hebt, of hoe vaak je bijvoorbeeld bepaalde situaties uit de weg gaat.

  1. Een bepaald geluid, zoals smakken, ademen, slikken of ademhalen, roept onmiddellijk een extreme woede, haat, afschuw of andere heftige negatieve emotie bij je op.
  2. Je hebt een hyperfocus voor het rotgeluid ontwikkeld: je hoort het boven alles uit en het is vrijwel onmogelijk te negeren.
  3. Je hebt agressieve gedachten als je het geluid hoort, zoals: eet eindelijk eens normaal, mens! Of: als je nog een keer dat geluid maakt, doe ik je wat aan! (Volgens de Vereniging Misofonie gaan deze gedachten niet zelden gepaard met moordfantasieën.)
  4. Je probeert het geluid te vermijden. Je ontwijkt bijvoorbeeld bepaalde personen of feestjes, draagt vaak een hoofdtelefoon of oordopjes, gaat niet naar de bioscoop, eet niet meer samen met gezinsleden of slaapt niet meer bij je geliefde.
  5. Je gebruikt neutrale geluiden om het rotgeluid te overstemmen: je zet tijdens het eten de tv, radio of afzuigkap aan, maakt expres veel geluid met servies of laat bijvoorbeeld een ventilator draaien in de slaapkamer.
  6. Je hebt last van schuld- en schaamtegevoelens.
  7. Je hebt last van angst(en): angst om dat rotgeluid weer te horen, angst om dan (weer) de controle over jezelf te verliezen.
  8. Je kunt je moeilijk concentreren.
  9. Je voelt je gespannen en hebt last van vermoeidheid.

Herken je (veel van) bovenstaande klachten? Het Amsterdam UMC heeft een misofonietest ontwikkeld: met een paar vragen weet je of het verstandig is om hulp te zoeken.

Oorzaak

Over de oorzaak van misofonie is vrijwel niets bekend. Volgens de Vereniging Misofonie ontstaat het meestal tussen het achtste en twaalfde levensjaar en begint het met één geluid, vaak een eetgeluid van een ouder. Met de jaren kunnen daar steeds meer kwellende geluiden bijkomen. Maar niet elke puber die stapelgek wordt van het smakkende geluid van zijn vader of moeder wordt een misofoon. Onderzoekers in het Amsterdam UMC hebben gekeken wat er in de hersenen van mensen met misofonie gebeurt. Veel is nog onduidelijk, maar het lijkt er vooralsnog op dat het brein van een misofoon reageert op bepaalde geluiden zoals het brein van ons allemaal dat doet op gevaar.

Behandeling misofonie

Misofonie is (nog) niet erkend als officiële stoornis. Toch is er in Nederland wel een behandeling mogelijk. Het Amsterdam UMC is het enige instituut ter wereld dat onderzoek doet naar deze aandoening en die ook behandelt. De resultaten van de behandeling zijn volgens de Misofonie Vereniging 'hoopgevend'. Bij ongeveer de helft van de patiënten nemen de klachten dusdanig af dat ze bijvoorbeeld weer met hun gezin kunnen eten.

Bron | Vereniging Misofonie, Amsterdam UMC, de Volkskrant

Lees ook

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

Als je deze alarmsignalen herkent, kun je elk moment diabetes krijgen

Aan deze 13 symptomen herken je een zonnesteek

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden