Smaakt of ruikt alles naar verrotting? Dít moet je weten over parosmie bij long covid
Een van de symptomen van het coronavirus die we vaak voorbij horen komen is het tijdelijk verliezen van je reuk en/of smaakvermogen. Maar in plaats van helemaal te verdwijnen, kan je reuk en smaak zich ook vervormen. Dit wordt parosmie genoemd en blijkt een van de klachten bij long covid te zijn. We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Ruikt al je eten alsof het aan het rotten is en smaakt zelfs water naar riool? Misschien heb je wel met parosmie te maken.
Parosmie door long covid
Het tijdelijk verliezen van je reuk en smaak is al geen pretje, maar je kunt bij long covid ook last krijgen van parosmie. Hierbij zijn geuren vervormd, waardoor dingen anders ruiken. Vaak gaat het om een vieze geur, zoals een rottende lucht, de geur van riool of afval. Parosmie ontstaat wanneer de reukzenuwen zijn beschadigd. Hierdoor bereiken geuren je hersenen anders, en kan het lekkerste boeket bloemen of verse was voor jou ruiken als putjeslucht.
Ongeveer 50 tot 75 procent van de mensen met corona verliest tijdelijk hun smaak en reuk. Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat het virus de reukzenuw en ondersteunende cellen beschadigt. De meeste mensen krijgen hun smaak- en reukzintuigen binnen vier weken weer terug, maar bij long covid kan dit herstelproces veel langer duren en kan er parosmie optreden. Aan Huffpost legt Ahmad Sedaghat, directeur van de afdeling rhinologie, allergie en voorste schedelbasischirurgie van de Universiteit van Cincinnati, uit dat naarmate de beschadigde reukzenuwen en cellen opnieuw groeien en regenereren, er ‘verkeerde bedrading’ kan ontstaan. Hierdoor kloppen de verbindingen tussen je hersenen en reukzenuwen niet meer, waardoor je dingen vervormd ruikt.
Lees ook: Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’
Geurtraining
Als je door long covid last hebt van parosmie, dan kan dat je leven tijdelijk flink belemmeren. Hoewel er nog weinig onderzoeken naar zijn gedaan, lijkt het er wel op dat geurtraining kan helpen om je smaak- en reukvermogen een handje te helpen. Zo kan het helpen om verschillende geuren, zoals koffie, citroen en sinaasappel, 20 seconden op te snuiven en dit een aantal keer te herhalen. Zo’n training van je zintuigen kan wel enkele maanden duren. Sedaghat raadt aan op zoek te gaan naar geuren en smaken die je voorheen wel lekker vond en geuren niet te vermijden. Ruikt je koffie naar rotte eieren? Dan kun je dit toch beter blijven ruiken en drinken, omdat de verkeerde geurverbinding anders permanent kan worden.
Hoewel bij de meeste mensen met long covid en parosmie de rottende geur uiteindelijk weer weggaat, kan dit voor sommige mensen ook nooit meer helemaal normaal worden.
Bron | Huffpost, Coronaplein
Beeld | Getty Images