Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is slissen precies en hoe wordt het veroorzaakt?

wat-is-slissen-precies-en-hoe-wordt-het-veroorzaakt.jpg

Net als bij het woord dyslexie is voor mensen die slissen de term voor hun eigen afwijking ook maar moeilijk uit te spreken. Er zitten maar liefst drie s’en in het woord. Bij kinderen is het vaak nog schattig, maar voor veel volwassen is het een stuk vervelender. Wanneer iemand slist merken we dat vrijwel direct op, maar wat veroorzaakt dat slissen eigenlijk? 

En wat kun je het beste doen tegen slissen?

Wat is slissen? 

Slissen wordt officieel sigmatisme genoemd. Hierbij wordt de ‘s’ verkeerd uitgesproken. Slissen, ook wel lispelen genoemd, ontstaat vaak tijdens de spraakontwikkeling als kind, maar kan ook op latere leeftijd nog ontstaan. Door te slappe tongspieren of door het niet goed beheersen van de tongmotoriek klinkt de uitspraak van de ‘s’ onzuiver. 

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor mensen slissen. Zo kan het komen doordat de tong naar voren tussen de tanden wordt geduwd bij de uitspraak van de ‘s’, waardoor deze anders klinkt. Dit wordt frontaal slissen genoemd. Sommige mensen hebben dit ook bij andere klanken zoals de ‘d’, ‘t’, ‘z’, ‘sj’ en ‘zj’. Mensen met een overbeet of met veel ruimte tussen de boven- en ondertanden hebben hier vaak last van.

Een andere oorzaak is dat de tong zijwaarts breed tussen de kiezen of zijtanden wordt geschoven. Dat is lateraal slissen, oftewel: lispelen. Hierbij klinkt het alsof je iets te veel speeksel in je mond hebt om te praten. Ook kan het door een articulatiestoornis komen. Vaak hebben die mensen als kind niet goed geleerd om bepaalde klanken op de juiste manier uit te spreken. 

Lees ook: Hoe moet je reageren als iemand stottert?

Wat kun je doen

Slissen kan weinig kwaad, al kan het wel de stand van je gebit beïnvloeden. Doordat je je tong tegen je tanden duwt kun je een overbeet krijgen. Daarnaast kun je in ernstige gevallen van slissen echt slecht verstaanbaar zijn. Om ervan af te komen kun je een tandartsbezoekje en eventueel een gebitscorrectie overwegen. In dat geval is het wel belangrijk dat je eventuele afwijkende mondgewoonten, zoals het duwen met je tong, afleert.

Daarnaast kan een logopedist hulp bieden. Deze kan nagaan wat de oorzaak is van het slissen, dus onderscheid maken tussen foute mondmotoriek of dat het slecht aangeleerd is. Door middel van oefeningen leer je de spieren in je mond te versterken en je tong goed te gebruiken. Het onderzoek en de behandeling van een logopedist hiervoor wordt vaak vergoed door je verzekering. Daarbij is meestal wel eerst een verwijzing van een medisch specialist of huisarts nodig. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Quest, Spreektaal, Logopedie.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant